<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El ball de gitanes, conte del seguici 2023

Joan Reverté Maydeu s’ha posat dins el paper d’escriptor amb un obra que compta amb els dibuixos del tarragoní Edu Polo i Bosch. El dimecres 13 de setembre es farà la presentació al Museu d’Art Modern.

25 agosto 2023 19:53 | Actualizado a 26 agosto 2023 07:00
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Joan Reverté Maydeu ha canviat el seu paper habitual de narrador de contes i titellaire pel d’escriptor de l’entrega d’enguany de la col·lecció Els Contes del Seguici de Tarragona, que ens ofereixen l’Associació d’Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació, cada Santa Tecla. El tarragoní, nascut el 1960 i resident a Mont-roig del Camp, en la seva òpera prima de narrativa impresa ha posat lletra a una història que imagina els orígens del ball de gitanes, la dansa de cintes de carrer que es trenen i destrenen al voltant d’un pal.

«Les gitanes tarragonines m’omplen de molts records. De solter vaig cooperar amb l’Esbart Dansaire, a l’estatge de la plaça de la Mitja Lluna. Les vaig veure-hi néixer i créixer», argumenta el Joan a l’hora d’explicar la tria de la temàtica de l’onzè volum d’aquesta sèrie. Però també hi troba altres antecedents: «De petit, quan encara no hi havia ajuntaments democràtics i el seguici no estava recuperat, a Tarragona venien esbarts de fora i d’escenari que portaven balls de cintes en el repertori. I em quedava bocabadat».

Balls vs. imatgeria

De fet, aquesta vinguda a la ciutat ha servit a Reverté per configurar la trama del conte. Aquest home, que també fou llibreter uns quants anys a Riudoms, explica que «a l’hora de crear la narració, me la vaig imaginar com un espectacle», influenciat pel seu ofici. «Això sí, aquí he estat marcat pels fulls que ha de tenir la col·lecció, i tenint present que, a diferència de quan actuo, havia de tancar un text que no admetia improvisacions».

És el primer cop que s’editen dos números seguits dedicats als balls, i no s’alternen amb la imatgeria ni amb les arquitectures humanes. «Tot i que jo com a canalla preferia els gegants i nanos més que no les danses, la meva participació en el seguici fou la recuperació d’un ball, el de Serrallonga, que té el component de la pólvora», relata qui fou un dels retrobadors d’aquest ball parlat amb armes d’avantcàrrega el 1987.

«Precisament el conjunt de la col·lecció la trobo superinteressant. Fa falta. Potser nens que ara gaudeixen dels contes, els repescaran quan tinguin fills. També hi ha qui els compra pensant en els nets», anota el Joan. Ell també ha explicat alguns dels números anteriors a les escoles, «un espai ideal perquè tenim la canalla agrupada per edats i així el públic ja va encaminat».

Sovint hi ha emprat la tècnica kamishibai –teatre de paper, d’origen japonès i en la qual les làmines amb les il·lustracions es van succeint en una finestra. En aquest cas els dibuixos han estat obra del també tarragoní Edu Polo Bosch, que ha transformat la literatura en imatge comprensible per a les xiquetes i els xiquets.

Autor i narrador

El dimecres 13 de setembre serà la presentació al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, la institució fidel a la col·lecció des del primer número, al costat des de temps més recents de la Generalitat. La conduirà la periodista tarragonina de Canal Reus, Paula Jansà. El dijous 14 el mateix Reverté el narrarà específicament per als infants, al passeig de les Palmeres. «Si fos per mi, només explicaria mig conte, per deixar la canalla amb la mel a la boca, i que el poguessin assaborir de ple en la lectura comentada a casa».

Aquesta opció és la que posa en pràctica quan actua per a la Fundació Miquel Valls, que treballa la malaltia de l’ELA. Ho fa en les presentacions del conte Mà amiga, a les Terres de l’Ebre. «No hi desveles tota la trama», conclou el Joan. La nova edició es podrà trobar a les llibreries Adserà, la Capona, Abacus, el Soterrani i l’Hamaca; a la Tradillibreria, online i en fires de cultura popular; i al local de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

La Casa Castellarnau
és un dels escenaris protagonistes del
conte d’enguany
Comentarios
Multimedia Diari