Tarragona reflexiona sobre la Guerra Civil en el 75è aniversari de la seva fi

Exposicions, xerrades i documentals a partir d'aquest dijous

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Este Nàstic no tiene cara de play off. Lo cierto es que no la ha tenido durante las últimas semanas porque a la hora de la verdad no ha sacado a relucir la personalidad necesaria para un equipo que quiere estar arriba.

Tarragona reflexiona sobre la Guerra Civil en el 75è aniversari del final de la Guerra Civil la seva fi a la ciutat -el 15 de gener de 1939- amb una bateria de 14 actes que s'inicien aquest cap de setmana, entre els quals destaca un documental del reporter gràfic de guerra Robert Capa, informa el consistori. La ciutat de Tarragona queia davant les tropes franquistes el 15 de gener de 1939 i ara, 75 anys després, el consistori i diverses entitats commemoren aquest aniversari amb xerrades, exposicions, documentals i una taula rodona.

Destaca la preestrena del documental "El món on volíem viure. Robert Capa, 15 de gener de 1939", escrit i dirigit per Oriol Querol, programat a l'Antiga Audiència de Tarragona dilluns 19. El treball, coproduït per Lavinia Productora, Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola, es basa en les 101 fotografies que Capa va disparar aquell 15 de gener, amb anotacions a manera de peu de foto que detallen l'escena i, en alguns casos, la localització. El que després seria un dels fotògrafs de guerra més famosos de la història era en aquell temps un jove amb prou feines conegut que es va assabentar, des de Barcelona, que les tropes de Franco estaven a punt de prendre Tarragona i es va dirigir cap a allà. En el trajecte, per l'antiga N-340 -alguns trams encara són els mateixos-, Capa va trobar milers de persones carregades amb les seves pertinences que fugien cap a França i va prendre 101 imatges de l'èxode. El documental, a partir d'aquest material gràfic, recrea la fugida de la població amb la veu d'alguns dels seus protagonistes.

De la seva banda, l'Associació de Músics de Tarragona organitza "Tasca Republicana" a la Capsa de Música de la Tabacalera, un concert en el qual dotze bandes escenificaran cançons de l'època. Un altre dels actes destacats és l'exposició "Bombes, presons flotants i repressió en el port de Tarragona (1936-1939)", que podrà veure's a l'Arxiu del port tarragoní.

La programació es completa amb diverses xerrades, una taula organitzada per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i visites guiades de les matances i repressió franquista a la ciutat.

Els actes de commemoració també s'obren a la participació ciutadana mitjançant una pàgina a la xarxa social Facebook habilitada per l'Ajuntament, amb l'objectiu últim de recopilar més testimonis i material històric.

Comentarios
Multimedia Diari