Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Totes les colles, a plaça

El dia gran del Concurs de Castells, a punt de començar

02 octubre 2022 09:33 | Actualizado a 02 octubre 2022 10:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Totes les colles ja són a la Tarraco Arena Plaça per protagonitzar el dia gran del Concurs de Castells.

Les imatges mostren il·lusió, nervis i moltes ganes de fer-ho el millor possible i de gaudir d’un dia festiu.

El dia més esperat

Ha arribat el dia. S’ha fet esperar molt més que altres anys, però tot està preparat. Tothom sap quin és el seu lloc, i quina és la seva funció. S’ha estat assajant molt per això. I fa des del 2018 que s’anhelava.

Han passat quatre anys des de l’últim Concurs de Castells. Ningú s’imaginava, que d’ençà d’aquella data, on la Colla Vella Xiquets de Valls guanyava, després de 18 anys, el certamen, viuríem una pandèmia mundial, l’any 2020 no hi hauria Concurs de Castells, i hi hauria una aturada que faria història. Ningú era conscient, ni es podia imaginar quines serien les incerteses que envoltarien el món casteller en aquestes alçades.

De cop vam deixar de parlar del sostre del món casteller, per passar a parlar com seria el retorn dels castellers i les castelleres, i quins reptes tindria aquest món, un cop es pogués reprendre l’activitat. És cert que tot ha anat molt millor de l’esperat, i no hi ha hagut tanta problemàtica amb la massa social, la canalla o el tronc, però el camí no ha estat fàcil.

Avui encarem un Concurs de Castells, segur que diferent, al que imaginàvem ara fa quatre anys, però també millor del que esperàvem, fa uns mesos. Molt s’havia especulat amb el retorn, com seria, en quin punt ens trobaríem, i si seguiríem allí on ho havíem deixat. És evident que el nivell no acaba de ser del tot el del 2018, però no s’allunya gaire.

Les principals colles, les capdavanteres, ràpidament han aconseguit un bon estat de forma, i fins i tot s’han retrobat amb la gamma extra. Les colles que ja notaven una disminució de massa social l’any 2019, han tornat més a poc a poc, però també hi són, i han vist que no estan tan lluny del seu nivell més habitual.

Castells de 10 i sense folre

És difícil, en una situació com aquesta, dir clarament quines seran les claus d’aquest Concurs de Castells. Només tres colles han aconseguit fer gamma extra durant el 2022, i dues l’han descarregat. És una certesa que descarregar gamma extra garantitzarà bona part de la victòria, però també passarà pels castells de 10 i sense folre, fites que fa un any poc ens imaginàvem que podriem veure ja aquest 2022.

Només els Castellers de Vilafranca han sigut capaços de portar a plaça un intent de castell de 10: el 3d10fm, que els va quedar en carregat. Cap altra colla ha pogut fer aquest pas, tot i que ho estiguin treballant al pati d’assaig. Però l’altra cara de la moneda, és la Colla Vella, que ha sigut l’única que ha descarregat un castell sense folre: el 2d8sf.

La Colla Vella ha demostrat en moltes ocasions que és una gran dominadora dels castells sense folre, de fet, durant la Diada del Primer Diumenge de Festes descarregava un 2d8sf d’èpica, que molts pocs pensaven que podrien dominar. Però els Castellers de Vilafranca han ensenyat, en molts miments que són els grans reis dels folres i les manilles.

Qui també juga la partida és la Colla Joves Xiquets de Valls. Ha aconseguit fer gamma extra, tot i que encara no ha descarregat cap castell de màxima dificultat, només els ha carregat. La Joves també domina, i es mostra còmode amb els castells sense folre, de fet ja ha carregat el 2d8sf. I qui sap si podria ensenyar, així com s’ha vist assajar a la Colla Vella, el 3d9sf, un castell que les dues colles vallenques han carregat.

Comença un Concurs de Castells de retrobades, de moltes emocions, de competició, però sobretot arriba el Concurs de la represa. Quatre anys s’ha fet esperar, dos anys d’aturada pel mig, de no poder assajar, d’haver de tenir la faixa i la camisa a l’armari.

Però el dia, que semblava llunyà, és aquí. Ben segur que totes les colles castelleres que participen s’han posat les seves millors gales per ensenyar les cartes més bones que tenen en aquests moments i tornant a casa havent-se superat.

Comentarios
Multimedia Diari