Tractorada a Tarragona perquè s'apliqui un pla de xoc per al sector de l'avellana

Demanen a Agricultura que s'implementin les mesures de manera urgent després que la campanya del 2018 hagi estat la pitjor

30 enero 2019 13:14 | Actualizado a 30 enero 2019 13:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una quarantena de tractors han circulat aquest dimecres des del Morell fins als serveis territorials d'Agricultura a Tarragona per a reclamar un pla de xoc per "salvar l'avellana". Unió de Pagesos, que ha convocat la 'tractorada', alerta que és "urgent" aplicar mesures per garantir la pervivència del sector després que la campanya del 2018 hagi estat la pitjor que es recorda. Els pagesos només van produir un 30% de la collita mitjana per les adversitats del temps i, a més, la devaluació de la moneda turca va fer davallar el preu internacional de l'avellana. "No ens resignarem a què es perdi l'avellana", ha assegurat el responsable nacional del sector a UP, Rafel Español.

Els pagesos reclamen, des del setembre, quan es van reunir amb la consellera d'Agricultura, que es posin en marxa mesures urgents. Parlen de la recuperació de l'ajut d'Estat de 120 euros per hectàrea més un ajut de mínims de 280 euros per hectàrea durant res anys, l'adequació dels mòduls de l'IRPF o mesures concretes per als joves incorporats a través del conreu d'avellaner. A més, tenint en compte la falta de liquiditat dels productors, el sindicat també sol·licita crèdits a interès 0 tant per als joves com per als pagesos professionals durant tres anys.

Español ha afirmat que els pagesos no es quedaran quiets "deixant que es perdi l'avellana i la font d'ingrés, i que es vegin els camps abandonats". "No pot ser perquè arrossegarem també als pobles rurals amb la despoblació rural; hem de mantenir un territori verd i equilibrat", ha reivindicat en declaracions als mitjans de comunicació. Al Camp de Tarragona queden unes 9.000 hectàrees d'avellaners –a Girona, 1.000 hectàrees-, però aquesta dada pot anar minvant si no s'implementen mesures, segons han alertat els pagesos.

Els pagesos reclamen que el pla de xoc es faci efectiu de manera immediata després d'una campanya que consideren desastrosa. "No n'he vist mai cap, d'any tan dolent, i tinc 63 anys i des dels 16 que faig de pagès", ha afegit. Les inclemències del temps els han afectat en la collita: al març, les ventades van fer caure la brotada; entre l'agost i l'octubre, quan es recol·lecta, va ploure, i això va fer que l'avellana es plegués "mullada i amb podrits".


"Baixen els rendiments i se sumen el cost d'assecar l'avellana i de triar-la", ha explicat el responsable de fruita seca d'Unió de Pagesos, que ha lamentat que "la collita ha quedat en res". A més d'una mala campanya, se suma la devaluació de la moneda turca, que ha fet que els mercats internacionals hagin abaixat el preu de l'avellana i hagin "arrossegat" també els pagesos catalans.

A tall d'exemple, Español ha explicat que un pagès podia cobrar entre 8.000 i 10.000 euros d'una paga per la collita de l'avellana i que ara en cobrarà entre 1.000 i 2.000. Un dels problemes que els pagesos reclamen que se solucioni és el de les joves incorporacions, que han signat per cinc anys i han de complir un calendari que els requereix fer inversions sense líquid. Així, sol·liciten a Agricultura que aquest any "no compti" i que se'ls ajudi amb crèdits. També a la resta de pagesos.

Pendents de la reunió bilateral d'Unió de Pagesos amb la consellera d'Agricultura, programada per dijous al matí, el director dels serveis territorials d'Agricultura, Àngel Xifré, ha avançat que el Departament se centrarà en les mesures per a les joves incorporacions. En aquesta línia, ha explicat que espera que els crèdits a baix cost puguin donar resposta a aquesta demanda. En els darrers anys, s'han incorporat una quarantena de pagesos al cultiu de l'avellana. Amb tot, les mesures per al sector les anunciarà Jordà.

Comentarios
Multimedia Diari