Un segle de l’excavació del forn de Fontscaldes de Valls

A la planta baixa de l’Institut d’Estudis Vallencs hi ha una vitrina per ensenyar els materials que s’han trobat al jaciment romà

19 febrero 2020 09:10 | Actualizado a 19 febrero 2020 14:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La vitrina d’Arqueologia de l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV), a la planta baixa de l’edifici, està dedicada als 100 anys de l’excavació del forn de Fontscaldes amb materials procedents dels diferents tallers de ceràmica que s’han trobat al jaciment romà.

La troballa del jaciment es deu a l’historiador local Fidel de Moragas que va alertar de l’existència de ceràmica a Fontscaldes. Ell també va avisar l’any 23 de les destruccions que s’estaven fent al Vilar degut a la construcció del camp de futbol.

«Josep Colominas, l’any 1920, era un arqueòleg de l’Institut d’Estudis Catalans. Es va instal·lar a la fonda París –on hi ha l’Escola Oficial d’Idiomes–, a la plaça del Blat, i des d’allí va anar enviant cartes de totes les troballes que s’anaven trobant», va explicar Ester Fabra, de la comissió d’Arqueologia de l’Institut d’Estudis Vallencs. La primera va ser el març del 1929 i la darrera a l’abril.

I és que del forn descobert, el mateix any 1920, es conservava el praefurnium, la cambra de cocció formada per quatre arcs –un dels quals malmès–, l’espirall i, les tres quartes parts del sòl de la cambra de cocció. Aquesta tenia tres conductes entre arcades a cada costat de la fogaina, que descarregava lateralment els gasos de la combustió del laboratori.

«Josep Colominas va dibuixar el forn i tots els detalls constructius. Actualment ha desaparegut una gran part de l’estructura coberta», va detallar Fabra.

El forn és romà, però les troballes efectuades permeten datar-lo en època tardorepublicana. Actualment només se’n conserva la fogaina, excavada al terreny natural argilós. «Ara vas al forn a Fontscaldes i no hi ha cap explicació. En els anys s’ha restaurat, s’ha reintegrat una part per explicar però no s’ha fet la darrera part que és la difusió», va afirmar Ester Fabra. Actualment el forn està en una propietat privada. «Nosaltres difonem la història a partir dels materials que s’han trobat. L’últim estadi seria que això fos visitable», va remarcar Ester Fabra.

Restauració

Membres del comitè d’Arqueologia han anat restaurant les diferents peces del jaciment ibèric. Esperen algun dia poder-les exposar en algun lloc de la ciutat. «Molta gent de Valls no coneix el seu patrimoni en tenim de molt valuós de diferents èpoques», va puntualitzar Fabra.

Cada trimestre canviaran les peces de la vitrina de l’Institut d’Estudis Vallencs. «És una manera que la gent entri a visitar i conegui una mica més la història. A més, hem fet uns retallables pels nens i les escoles, perquè puguin aprendre aquest tema ja que a vegades costa d’ensenyar i pot ser avorrit», va concloure Fabra.

Comentarios
Multimedia Diari