Vicenç Lleonart, nomenat sotscap dels Mossos a la Regió Policial de Tarragona

La plaça estava vacant de de la marxa de l'intendent Ramón Chacon que va passar a ser cap d'aquesta mateixa Regió

18 enero 2019 13:29 | Actualizado a 18 enero 2019 19:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament d'Interior ha anunciat aquest divendres una restructuració dels Mossos d'Esquadra que comporta un canvi de noms en les diferens àrees i competències de la Policía Autonòmica.

En la Regió Policial de Tarragona, l'única novetat és l'inspector Vicenç Lleonart, que ha estat nomenat sotscap de la Regió Policial de Tarragona, un lloc que actualment estava vacant des que l'intendent Ramon Chacón va passar a ser el cap d'aquesta mateixa regió.

Lleonart coneix molt bé la província, doncs va ser el cap de la comissaria de Tortosa en el desplegament del cos l'any 2008 i després ha passat per Trànsit a Tarragona, a l'antiga comissaria situada al polígom comercial de Les Gavarres, i novament cap de comissaria, en aquest cas a Reus.

Després de l'etapa de Reus, Lleonart havia tornat a la comissaria de Campclar per ser el responsable de l'Àrea Bàsica de Seguretat (ABS) del Tarragonès. La vacant creada per Chacón un cop va marxar l'intendent David Boneta David a dirigir la Comissaria de Coordinació Territorial a Barcelona quedava pendent d'assignar. I avui s'ha nombrat Lleonart per fer les funcions de 'segon' de Chacón a la Regió Policial de Tarragona.

Canvis

D'altra banda, els Mossos d'Esquadra han situat al capdavant de la unitat antiavalots un expert en mediació, en substitució del fins ara cap d'aquesta àrea, criticada per sectors de l'independentisme per les càrregues a Girona (Gironès) i Terrassa (Vallès Occidental) per evitar que s'impedissin actes de Vox el 6 de desembre passat.

Segons han informat a EFE fonts policials, aquest relleu estava decidit abans de la polèmica per les càrregues de Girona i Terrassa, que van deslligar una crisi política en ser censurades pel president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d'Interior, Miquel Buch, que es va acabar disculpant davant la cúpula del cos dies després.

Les fonts consultades sostenen fins i tot que els canvis es van posposar durant setmanes per evitar donar la sensació que es destituïa el cap de la Brigada Mòbil (antiavalots), Carles Hernández, després de les crítiques del Govern per les càrregues contra independentistes que volien boicotejar actes de Vox.

De fet, aquest relleu s'engloba en una remodelació més profunda que ha hagut d'emprendre la cúpula del cos en passar a segona activitat dos històrics comissaris dels Mossos: Manel Castellví, des de fa set anys al capdavant de la Comissaria General d'Informació, i Emili Quevedo, que feia dotze anys que era màxim responsable de la Comissaria General Tècnica de Planificació i Seguretat.

Els dos històrics comissaris al cos dels Mossos, on van accedir el 1981 i 1983, respectivament, van sol·licitar fa mesos passar a segona activitat, si bé no ha estat fins ara que s'ha acordat fer efectiva la seva petició, cosa que ha provocat una allau de relleus en àrees clau de la policia catalana.

Quevedo és un dels integrants de la cúpula dels Mossos d'Esquadra en l'etapa del major Josep Lluís Trapero, que està pendent de declarar com a imputat davant un jutge de Cornellà (Baix Llobregat) per la suposada passivitat de la policia catalana l'1-O.

De la seva banda, al capdavant d'Informació, Castellví ha tingut la responsabilitat, entre d'altres matèries, en l'àmbit antiterrorista, a l'hora que també va haver de donar explicacions a un jutge que investigava el suposat espionatge a polítics constitucionalistes per part dels Mossos destapat a partir dels documents confiscats a la policia catalana quan els havien d'incinerar la vigília de la declaració unilateral d'independència.

Després de les explicacions que va donar Castellví en dos testificals, el jutge va considerar que els seguiments eren ajustats a llei i no obeïen a consignes polítiques, ja que els Mossos pretenien obtenir informació de persones que podien ser objecte o protagonitzar incidents en el context del procés independentista, per la qual cosa va arxivar la causa, si bé la Fiscalia i les suposades víctimes han recorregut per demanar que es reobri el procediment.

Per reemplaçar Castellví al capdavant de l'àrea d'Informació, s'ha optat pel seu fins ara número dos, l'intendent Eduard Sallent, que tindrà com a sotscap l'intendent Carles Hernández, que d'aquesta forma abandona l'àrea de brigada mòbil (Brimo) per ascendir, segons han informat els Mossos d'Esquadra en una nota.

Al capdavant de la unitat antiavalots se situarà l'intendent Xavier Pastor, fins ara cap de la comissaria de l'Eixample de Barcelona i que ja havia estat a la Brimo i a la unitat de Mediació que es va crear en la policia catalana per negociar amb els manifestants i intentar evitar incidents que obliguin a la intervenció dels antiavalots.

A més, la comissària Alicia Moreno assumirà les funcions de Quevedo i serà la nova cap de la Comissaria General Tècnica de Planificació i Seguretat, mentre la intendent Rocío Rubio, fins ara cap de la Divisió de Policia Científica, passarà a exercir les noves funcions a l'Escola de Policia de Catalunya.

Rubio serà substituïda al capdavant de la Policia Científica pel l'inspector Miquel Àngel García, segons els Mossos.

Comentarios
Multimedia Diari