Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Cal Passió, la casa noucentistade Vimbodí i Poblet que reneix en allotjament turístic

L’històric immoble, que també va ser seu de la ràdio municipal la dècada de 1980, obre portes al públic el pròxim mes de desembre després d’una profunda rehabilitació

| Actualizado a 21 noviembre 2022 11:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Va ser la llar del pintor i escenògraf Adrià Campdesuñer (Barcelona, 1891- Vimbodí, 1946) i de la seva esposa, Laudelina Torres. I a la dècada de 1980, va acollir durant un temps els estudis de Ràdio Vimbodí FM.

Conservant tota aquesta història com a marca de la casa, Cal Passió obre les portes al desembre convertida en allotjament rural privat, convertint-se en una nova i particular oferta turística del municipi de Vimbodí i Poblet, de la Conca de Barberà i de les Muntanyes de Prades.

El dissabte 26 de novembre hi haurà portes obertes per als visitants que vulguin conèixer la casa per dins, en horari de matí i tarda, i el diumenge dia 27, a les 12 del migdia, hi haurà un acte inaugural amb l’assistència de l’alcalde, Joan Canela.

Cal Passió, que conserva el renom popular de la casa, està situat en ple nucli antic de la vila de Vimbodí, al carrer de Sant Roc, a prop de l’església parroquial. L’immoble es lloga sencer com a Habitatge d’ús turístic (HUT), amb capacitat per a sis persones. Disposa de tres habitacions dobles, tres banys, menjador-sala d’estar amb cuina, terrassa i biblioteca-sala de jocs, a més de climatització i wifi, entre altres serveis i comoditats.

La reforma de l’immoble, que estava molt malmès a causa de dècades d’abandonament, ha preservat els elements d’estil noucentista que hi havia a la casa, localitzats a la façana i en algun dels espais interiors. També s’han rehabilitat vestigis d’altres d’èpoques anteriors, com ara l’antic cup agrícola de la planta baixa, que ara acull la biblioteca. Aquesta inclou gairebé 500 títols de narrativa, poesia, història, territori, turisme, art i literatura infantil i juvenil, en català, castellà, anglès i francès.

«Cal Passió és una casa històrica amb molta personalitat, un fet que li aporta atractiu per si mateixa. A això cal afegir-hi l’àmplia oferta cultural i de natura del municipi i dels pobles de la rodalia», destaca la propietària de l’immoble, M. Carme Hernández.

En aquest sentit, Cal Passió és un punt de partida ideal per visitar el Museu i Forn del Vidre de Vimbodí, el Monestir de Poblet, el Paratge Natural de Poblet, la vila medieval de Montblanc, les coves i el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, o la vila de Prades, entre altres atractius de les immediacions.

D’altra banda, l’allotjament està situat a menys d’una hora en cotxe de la Costa Daurada, Tarragona, Reus o Lleida, i a una hora i mitja de Barcelona. La gestió de Cal Passió va a càrrec de la família Alfonso-Hernández, propietària de la casa, amb l’assessorament del conjunt de la família, dedicada professionalment a l’hoteleria, el comerç, l’educació i la cultura.

La casa del pintor

Construïda probablement en època medieval, tal com ho revelen diferents vestigis trobats a la casa, Cal Passió va ser ampliada i remodelada a principis dels anys trenta del segle XX. D’aquell període conserva diferents els elements de noucentisme popular, que ara s’han posat de relleu amb la recent rehabilitació, realitzada entre els anys 2020 i 2022.

El pintor d’origen barceloní Adrià Campdesuñer i Vendrell hi va viure entre els anys 1938 i 1946 amb la seva esposa, Laudelina Torres, la família de la qual era propietària de la casa des de feia

dècades. Laudelina va morir el 1972, i des d’aleshores la casa va restar buida i abandonada, exceptuant el període en què va acollir els estudis de la ràdio local, el 1984. Campdesuñer és autor del retaule de l’ermita dels Torrents, de decorats de teatre que va dissenyar i pintar durant la seva etapa barcelonina, i de diferents olis que es conserven en espais religiosos, institucions i col·leccions privades arreu de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari