'El Pas', un emotiu documental sobre la Diada de 1981 a Valls

Estrena dijous. La Fira de Santa Úrsula de Valls acull la projecció de ‘El Pas’, el documental que recull com es va gestar i viure la Diada del 1981, ara fa 40 anys

18 octubre 2021 18:20 | Actualizado a 19 octubre 2021 09:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una diada històrica, els nervis, l’abans, el després, la rivalitat, les emocions i la feina que no es veu. Aquests són els ingredients que composen El Pas. Santa Úrsula 1981, el documental casteller que s’estrena aquesta Santa Úrsula a Valls sota la direcció de Maria Roig. El film explica el canvi d’època castellera que va suposar la diada de l’octubre del 1981, amb el 4 de 9 amb folre de la Colla Vella i el 5 de 8 de la Colla Joves.

Desgranant tots aquests components de la pel·lícula un per un, hi ha una feina prèvia de documentació que ha permès ajuntar-los per crear el film.

Per una banda, la Diada. «Sembla que el 1981 sigui proper, però no ha estat tan fàcil trobar el material perquè no es generava tot el que hi ha actualment», explica al Diari la directora de El Pas, Maria Roig. «Alguns testimonis clau han mort. Però amb les entrevistes que hem fet hem aconseguit explicar què va suposar aquella diada, es va viure una cosa única on les dues colles es van aplaudir mútuament, tal com expliquen testimonis al documental», afegeix.

La pel·lícula explora a través d’entrevistes com va ser l’abans i el després d’aquest gran dia, «com s’hi va arribar, què es va viure a cada colla i com es vivia tota aquesta situació a Valls», diu la directora.

També apareix la rivalitat i «com una colla va esperonar l’altra per superar-se», apunta. I, per últim, les emocions. «És inevitable trobar aquest punt d’emotivitat que té l’èpica castellera», expressa la directora. «El clímax de la retransmissió dels dos castells és un moment molt emotiu que enriqueix moltíssim», diu.

La pel·lícula s’estrena aquest dijous en plena Fira de Santa Úrsula i és un dels documents que quedaran per a la posteritat d’aquesta celebració. «Molta gent va viure la Diada del 1981. Nosaltres expliquem una de les versions, que és a través dels testimonis, és una finestreta cap a aquell dia», manifesta. «Volem que quedi com el record d’una diada. Està fet amb material d’arxiu i declaracions, sense veu en off», explica.

En total s’han fet 12 entrevistes que corresponen a quatre castellers de cada colla, tres periodistes i a Eloi Miralles, dels Castellers de Vilafranca. «Hem efectuat entrevistes d’una hora i hem fet una selecció dels temes. Els periodistes expliquen com van fer la retransmissió i enriqueixen molt el discurs. La resta de protagonistes donen molt de joc, amb anècdotes que arrencaran un somriure a més d’un», comenta la directora. Totes aquestes entrevistes «han generat nova documentació i és important recollir aquests testimonis», assegura Roig.

Segona època d’or

La pel·lícula rememora l’inici de la que es considera la segona època d’or dels castells ara fa 40 anys. El 4 de 9 amb folre que va descarregar la Colla Vella no s’havia vist des del 1893 al Vendrell, també per l’agrupació rosada, igual que el 5 de 8 de la Colla Joves, que també va ser el primer del segle XX descarregat. Una fita viscuda en any candeler que va ser el punt per començar uns anys en què el món casteller s’ha superat.

L’estrena tindrà lloc a les 2vuit de la tarda als JCA cinemes de Valls i comptarà amb la presentació de Josep Carles Rius Baró, periodista nascut a Valls i president del Consell de la Informació de Catalunya i de la Fundació Periodisme Plural. Divendres, dissabte i diumenge, a la mateixa hora, es tornarà a projectar la pel·lícula.

Aquesta no serà l’única oportunitat per veure cinema relacionat amb el fet casteller durant la Fira de Santa Úrsula. Divendres, les places del Centre Històric de Valls s’ompliran de projeccions de pel·lícules castelleres antigues amb motiu dels 125 anys de la primera projecció de cinema amb públic. Són documents d’entre dos i dotze minuts de durada que mostren imatges de festes majors o de diades d’arreu de Catalunya. Les més antigues daten del 1929, també n’hi ha del 1932, 1933 i el 1947. Aquesta és una iniciativa de la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili.

Comentarios
Multimedia Diari