Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Estat d’excepcionalitat per la sequera a la Conca de Barberà

Les piscines privades no es poden omplir i hi ha una sèrie de restriccions entre els diferents municipis que pateixen el problema

04 junio 2023 21:28 | Actualizado a 04 junio 2023 23:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els últims dies s’han pogut veure algunes pluges en diferents indrets del territori. Però no son suficients per canviar l’actual estat que pateix tot Catalunya de sequera, ni tampoc a la Conca de Barberà. I és que Montblanc, que la setmana passada es trobava en fase de prealerta, aquesta setmana ja passa a fase d’alerta. Tot i això, hi ha zones de la Conca de Barberà que encara tenen més problemàtiques, com és el cas de l’Espluga de Francolí, o Vimbodí i Poblet, que es troben en estat d’excepcionalitat.

A Vimbodí i Poblet el seu embassament no arriba, actualment a la meitat de reserva que tenia ara fa un any. Això, vol dir que iniciaran l’estiu amb una reserva d’aigua molt més baixa que de l’habitual, i això fa que hi hagi preocupació entre l’alcalde en funcions del municipi, Joan Canela. En lloc de comptar amb uns 40 o 50 milions de litres, ho faran amb uns 20. Un problema considerable, que demostra que l’hivern ha sigut sec, tampoc ha plogut durant la primavera, i per tant els embassaments no s’han omplert.

De fet, Canela, ja avançava uns mesos enrere que ells comptaven amb les reserves d’aigua del bosc, però com que no ha caigut aigua, el bosc està sec, i per tant no poden disposar d’aquesta opció. La preocupació més important és ara que comença la temporada turística, quan arriben visitants, hi ha més demanda del recurs hídric, i encara hi ha menys pluges.

En una situació no molt millor es troba l’Espluga de Francolí. Pateixen talls d’aigua des de l’agost passat. Durant les nits, no es poden obrir aixetes, ni dutxar-se, ni res similar. Tot plegat, genera menys comoditat entre els espluguins i els espluguins, que fa quasi un any que quan s’acosta el vespre s’han de preparar per si necessiten aigua a la nit, o arriben més tard de les deu, han de cuinar, o netejar els plats entre altres. Això pateix constants revisions per si es pot avançar o que els talls siguin més tard.

Tot plegat, comportar que els municipis que es troben en fase d’excepcionalitat tinguin prohibit omplir piscines privades. Des del consistori de l’Espluga es revisaran els comptadors dels usuaris privats per assegurar que no facin un ús inadequat de l’aigua. Si veuen alguna cosa que pogués donar indicis d’això se’ls multarà, sempre que sigui necessari.

També està prohibit l’ús de regadiu, sempre quan no sigui per supervivència, i els llocs on es netegen cotxes tampoc, sempre que no tinguin un sistema de reutilització de l’aigua.

Una de les preocupacions dels municipis, és si ara que arriba la calor podran obrir les piscines municipals. La normativa no ho prohibeix, i per tant si res canvia se’n podrà fer ús, les activitats habituals.

En diferents municipis, conscients de la situació, a l’hora d’haver de netejar les piscines, i haver-les de reomplir han aplicat tècniques per reutilitzar l’aigua, o per poder-la aprofitar i no llençar-la.

Tots els municipis afectats per aquestes restriccions estan pendents de la pluja, i de com evoluciona la situació. Saben que cada cop és més complicat que hi hagi pluges abundants, que puguin canviar-ho tot.

l Els diferents municipis de la Conca de Barberà han pres mesures per no llençar l’aigua de les piscines municipals. A Montblanc la reutilitzen i per tant estalvien aigua. A Blancafort, així com va passar en altres municipis, la van oferir als veïns i les veïnes que estiguessin interessats per a regar.

Comentarios
Multimedia Diari