Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’Espluga busca aigua enmig de la gran sequera global

Al parc del Garber s’ha fet un nou pou, d’uns 120 metres de longitud que permetrà reduir el nombre de camions cisterna que arriben

01 junio 2023 20:30 | Actualizado a 02 junio 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La sequera és més que evident. Tot i les pluges dels últims dies la situació encara no s’ha revertit, i es necessitarien més precipitacions perquè l’escenari pugui canviar.

A l’Espluga de Francolí pateixen la sequera d’una forma més accentuada que altres territoris, ja que fa mesos que viuen talls d’aigua durant diferents horaris. Hi ha hagut moments que aquests han sigut més d’hora, hi va haver una setmana que es feien a les set de la tarda, mentre que ara comencen a les deu de la nit, i s’allarguen fins a les set del matí de l’endemà.

Tot sempre pendents de com avança la situació. Ara des del municipi han començat a treballar en un nou pou.

La intenció que tenen és augmentar el flux d’aigua. Ja fa dies que s’hi treballa, i ha d’aportar uns quatre metres cúbics l’hora. En altres paraules, això equivaldria a tres camions cisterna -com ara s’abasteixen- al dia. L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, comenta que «això és el resultat d’una sèrie d’actuacions que vam decidir tirar endavant a principis d’any».

Els treballs s’estan fent al parc del Garber, on ja s’han fet perforacions, ja han trobat l’aigua, i ara hi estan instal·lant un tub d’acer per entubar tot el pou que té una longitud de 120 metres. En total, han calculat que els donarà 100 metres cúbics d’aigua al dia, fet que segons apunta Vidal, els permetrà «reduir el nombre de camions cisterna que reben cada dia».

La intenció de tenir nous pous és poder reduir el nombre de camions cisterna al dia

Encara ho han de connectar a la xarxa d’abastiment d’aigua del municipi, però quan ho facin tindran una aportació extra que fins ara no hi comptaven.

Tot plegat, s’ha realitzat arran d’un estudi exhaustiu d’un geòleg que va assegurar que al parc del Garber es podia crear un nou pou per la quantitat d’aigua trobada al subsòl. A més també estan intentant adquirir un pou privat, d’on pretenen poder treure encara més aigua, i en conseqüència reduir el nombre de camions cisterna que arriben a l’Espluga de Francolí cada dia perquè els veïns i les veïnes tinguin aigua de boca.

Un nou pou a Prenafeta

L’Espluga de Francolí no és l’únic municipi on tenen problemes d’abastiment d’aigua. A Prenafeta, una pedania de Montblanc, també fa una temporada que s’han d’abastir a través de camions cisterna. Ara sembla que han trobat una solució a la problemàtica.

I és que des d’Aigües Montblanc estan construint un nou pou. Igual que a l’Espluga, s’està a la recta final de la construcció del nou pou. Això també farà disminuir el nombre de camions cisterna que necessiten. La longitud d’aquest pou és d’uns 200 metres. Tot això, coincideix en la setmana que el Consorci d’Aigua de Tarragona ha declarat la fase d’alerta per la sequera, i això vol dir que es faran més controls dels recursos hídrics, tot i que no hi hagi restriccions per a la població.

És evident que tot el territori té una gran necessitat perquè plogui. Però mentre això no arriba els municipis han de trobar alternatives per abastir-se d’aigua.

Comentarios
Multimedia Diari