Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La salsa per a calçots: El secret és que no hi ha secret

La recepta de la salsa. El guanyador de l’últim Concurs de Salsa per a la Calçotada, Francesc Invernón, explica quins són els ingredients per fer-la i com s’ha d’elaborar

| Actualizado a 28 enero 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest diumenge Valls s’omplirà a vessar de gent per gaudir de la Gran Festa de la Calçotada i totes les activitats vinculades. Una d’elles serà el 30è Concurs de Salsa per la Calçotada, on els participants presenten les seves receptes per aconseguir la millor elaboració. Poques salses combinen tan bé amb el calçot com aquesta, un acompanyament que és indispensable per gaudir d’una calçotada al màxim. És una recepta fàcil, però requereix un cert grau de paciència per aconseguir que agafi la consistència desitjada. Francesc Invernón, veí de Vilaverd, va guanyar l’última edició i revela al Diari la recepta que han seguit sempre a casa seva.

Pas per pas

Abans que res s’han d’escalivar els tomàquets, que són la seva eina de mesura. Un tomàquet equival a una persona i depenent de quantes n’hagin de menjar, s’afegeixen més tomàquets. Per la recepta estàndard en posa quatre a un recipient amb una cabeça d’all escalivada. Afegeix les ametlles i les avellanes torrades i pelades. En Francesc ressalta com ara es pot estalviar molt de temps, ja que es poden comprar directament pelades.

«El següent pas és afegir una cullereta de carn de nyora. Prèviament, ha estat escaldada i se li han tret totes les llavors. També es pot fer amb nyora seca i picada», assegura Invernón.

Amb tot això llest, afegeix una cullera petita de pebre vermell dolç, una mica de sal i vinagre blanc. En Francesc adverteix com s’ha d’anar molt amb compte amb aquest últim ingredient per no esguerrar la recepta: «És molt important no passar-se amb el vinagre, perquè llavors la salsa queda molt forta. Després sempre es pot rectificar». En últim lloc, es talla el julivert i ja es pot començar a batre. Tot i que amb un morter sempre queda més autèntic, també es pot passar més a via amb una batedora elèctrica. «Amb el morter el braç queda fet pols.

«D'aquesta manera avances molt», recalca. Quan està remenat es va afegint l'oli a poc a poc i es continua barrejant. La finalitat és que la salsa tingui una mica de gruix perquè s'agafi bé als calçots. Segons Invernón, quan se suca el calçot «la salsa ha d’embolcallar-lo». I afegeix que «si la passes molt queda massa fina i s'ha de notar l'ametlla».

Altres recomanacions

El Francesc desvela que si es deixa reposar la salsa d'un dia per l'altre, el seu sabor millorarà. A més, també explica com hi ha qui li posa un gra d’all cru perquè tingui un regust picant, tot i que ell no és gaire partidari de fer-ho. El que sí que és segur, és que tothom fa la salsa similar. «Pot variar alguna cosa, però generalment no –diu Invernón-. Jo crec que tothom hi posa el mateix». Quan li pregunto pel seu secret amagat, somriu dient que «el secret és que no hi ha secret» i que el toc especial de la salsa que fa ell és que no hi ha un ingredient que destaqui per sobre dels altres. És l’harmonia de totes les coses.

L’objectiu de la salsa és que embolcalli el calçot. Requereix cert grau de paciència
Comentarios
Multimedia Diari