Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Les reserves d’aigua potable a Sarral, sota mínims

    Les constants fuites degut a unes canonades velles –de fibrociment o plom– junt amb la sequera han fet que el cap de setmana s’hagués de subministrar amb cisternes

    25 mayo 2022 11:09 | Actualizado a 25 mayo 2022 17:17
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Les fuites i la sequera de les darreres setmanes han fet que les reserves d’aigua potable del municipi de Sarral s’haguessin quedat sota mínims. Dels dipòsits municipals sortia més líquid del que arribava, per la qual cosa dilluns l’Ajuntament va haver de fer portar quatre camions per reomplir el dipòsit, comenta al Diari l’alcaldessa, Victòria Cañís. «Estem al límit dels talls de subministrament», diu. Mentrestant, insta als veïns a estalviar. Per la seva part, el Consistori, des de fa temps, està substituint de mica a mica les canonades d’aigua i clavegueram, «que són molt antigues i estan envellides, amb molt de fibrociment i de plom, que van petant molt sovint». El passat cap de setmana es van produir dues fuites.

    La situació no és nova, «portem des del passat estiu amb problemes», diu Cañís. De totes maneres, recalca que des del principi d’aquesta legislatura han anat fent inversions per renovar les canonades de trossos de carrer, «però només hi ha un cinc per cent de la xarxa renovada». Durant aquest any, seguiran en aquesta línia, agafant els trams més antics. Faran obres a tres carrers: Narmes, Hospital i Monturiol. A més, quan hi ha alguna fuita es canvia, per via d’urgència, el tub complert del carrer, tot i que no es reposi l’asfalt.

    «Els pous i les fonts que ens han proveït durant 60 anys estan secs», es lamenta l’alcaldessa. A principis de mes, després d’alguns episodis de pluja, les reserves es trobaven al 80 per cent. Però la setmana passada va iniciar-se ja amb una reserva del 30 que durant el cap de setmana va baixar fins el 12 per cent. En part era degut a dues fuites. Una es va detectar diumenge en la canonada d’entrada al dipòsit general, que es va poder reparar. I dilluns la segona, ja a la xarxa de subministrament a les cases.

    L’Ajuntament ha instat els veïns a estalviar i a evitar omplir les piscines

    L’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) arriba fins el polígon industrial de Sarral, a Europastry (Frida). S’espera que la connexió definitiva a la xarxa municipal del poble s’estableixi a finals del proper any. Mentrestant, de forma provisional, hi ha una petita canonada «que com a màxim ens pot aportar 180 metres cúbics diaris», diu Cañís. Tenint en compte que el nucli urbà consumeix entre 400 i 500 metres cúbics diaris d’aigua, aquesta connexió amb el CAT no era suficient per fer pujar els nivells, per la qual cosa es van contractar quatre camions. «Sí que divendres van agafar aigua del CAT, a l’igual que s’ha hagut de fer diverses vegades en els darrers mesos. I no es descarta que en els mesos d’estiu s’hagi de tirar quasi a diari d’aquesta connexió provisional.

    «Som en els límits dels talls, si no plou», confessa l’alcaldessa. «Hem detectat un augment dels consums nocturns el darrer mes que, tot i que no ho sabem amb certesa, pot estar relacionat amb la pujada del preu de la llum, que fa que molts veïns engeguin rentadores i altres aparells durant la nit». I afegeix: «Esperem que ningú estigui omplint piscines ni netejant el cotxe. Fem una crida a estalviar tota l’aigua que es pugui. Des de fa mesos estem treballant perquè els veïns tinguin consciència del què està passant».

    Per donar exemple, l’Ajuntament ja ha començat a netejar la piscina per poder-la omplir amb un pou d’aigua no potable. »La idea és que, finalitzada la temporada, no es buidi sinó posar-la en hivernació, per no haver llençar l’aigua. Per això ja estem formant personal de l’Ajuntament perquè pugui fer el manteniment de la piscina durant l’hivern». Aquesta utilitza aigua salada, per la qual cosa tampoc la podrien fer servir els pagesos per regar els camps.

    Comentarios
    Multimedia Diari