Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Lloguers amb preus assequibles per evitar la marxa dels joves

L’Ajuntament s’ha fet amb els terrenys dels Cellers Domenys per a
la construcció de diversos habitatges que destinaran a lloguers
amb preus assequibles per a famílies joves

| Actualizado a 01 diciembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Blancafort fa una aposta clara per evitar el despoblament del municipi. Actualment, compten amb poc menys de 400 habitants, i volen prevenir que la gent jove, o les famílies que vulguin viure a Blancafort no hagin de marxar. L’alcalde, Enric Masip, explicava que «hi ha un problema d’habitatge important», no és una qüestió aïllada, passa en altres llocs de la comarca, i tots estan intentant impedir aquest fet, i tirant endavant polítiques favorables. Masip comentava que no es tracta només d’una falta de cases o pisos, sinó que aquells que hi ha «estan en mal estat, o el propietari o propietària no els vol llogar o vendre per diferents motius. Això agreuja la situació».

Per aquest motiu, algunes de les mesures que s’han pres en un dels darrers plens que es va celebrar són congelar aquells impostos com l’IBI o la brossa, i aplicar una bonificació durant el 2023 per a la rehabilitació de façanes, i per al permís d’obres de cases i pisos que després es posin a la borsa de lloguer que té el Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Es tracta d’una política que vol impulsar que aquells veïns i veïnes que tenen algun habitatge buit, que necessita una rehabilitació, la facin. Així, aquestes cases, després, es podran llogar a preus assequibles per a persones que vulguin viure a Blancafort. A més, ja l’any passat, va sortir una ajuda de fins a 2.000 euros per fer aquestes obres, tot i que no s’hi ha acollit ningú. Aquest fet no impedeix que no les tornin a treure per intentar continuar impulsant aquesta línia. «El tema de les façanes ho fem perquè el municipi quedi bonic, tingui una bona imatge i no sigui degradada, sense vida», comentava l’alcalde.

A més de tot això, ja fa uns anys, concretament al 2019, es va anunciar un projecte. Es tracta de la construcció d’uns pisos per llogar a les persones joves, situats als terrenys dels Cellers Domenys. A hores d’ara el consistori ja s’ha fet amb aquest indret, però encara queden diferents fases. Té una superfície d’uns 1.000 metres quadrats, i està al costat d’un local social. El primer pas perquè el projecte pugui ser una realitat, és que es canviï la catalogació del terreny, ja que a hores d’ara és sòl industrial i ha de passar a ser sòl urbà, on hi puguin establir-se habitatges. «Depenen de tot el temps que tardin les administracions es veurà abans o més tard», apuntava Masip, qui tampoc volia revelar molts detalls, tot i que definia el projecte com a «molt xulo».

En un dels darrers plens es va congelar la taxa de la brossa i l’IBI per a l’any que ve

A més, la iniciativa també està pendent dels fons Next Generation. Hi ha una partida dotada amb uns 400.000 euros aproximadament, però encara no saben el percentatge de diners que podran percebre. L’alcalde afirmava que «el principal objectiu és que els joves es vulguin quedar i puguin». «Així ens assegurem que puguin habitar al municipi, i si ve una família nova, doncs benvinguda serà», continuava Masip.

El batlle explicava que ja tenen pensat, i parlat, qui pot fer tot això, però encara queden diferents detalls a tancar, i tot depèn de la velocitat que hi hagi entre les administracions. Amb tot plegat no volia avançar molts els detalls de com seran els habitatges, ni en quines condicions es facilitarà el seu lloguer, però si reconeixia que s’hi podran establir famílies de més d’un membre.

En aquests moments ja estan treballant, i ja han demanat el canvi de sòl per poder començar a fer la iniciativa una realitat. Des del consistori esperen que els tempos siguin els correctes, i es pugui anar avançant a bon ritme, sense dilatar terminis.

Aquestes accions no són aïllades, perquè altres ciutats i pobles del voltant, i també d’altres comarques les han tirat endavant per evitar el despoblament.

Comentarios
Multimedia Diari