Objectiu assolit: el seguici torna a la plaça Major de Montblanc

La capital de la Conca de Barberà celebra aquesta setmana la seva Festa Major traient la cultura popular al carrer i recuperant un dels actes més emblemàtics

09 septiembre 2021 17:50 | Actualizado a 10 septiembre 2021 05:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Encara no eren dos quarts d’una del migdia que la plaça Major de Montblanc ja tenia els accessos tallats perquè l’aforament de gent s’havia assolit. El motiu estava justificat. Puntual, a aquella hora, baixava el seguici i els més petits, sobretot, no s’ho volien perdre. Desenes de persones s’ho havien de mirar des de la barana que limitava l’entrada ja que no hi cabia més gent.

A la plaça, els assistents es van organitzar a banda i banda. Alguns, asseguts en les diverses fileres de cadires habilitades i altres, drets a la part del darrere o a les terrasses dels bars.

Fer tornar el seguici a la plaça Major era una de les fites que es marcava l’Ajuntament per aquesta Festa Major. Malgrat que al programa festiu estava estipulat així, fins a darrera hora s’ha estat pendent de les mesures de seguretat i restriccions que podien venir a causa de la pandèmia i ja es tenia un pla B per si no es podia realitzar a la plaça, el seu lloc ‘natural’. Finalment, «hem assolit el que volíem, que era tenir una certa normalitat amb el tema del seguici», explicava ahir al Diari l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu.

Actuacions en ordre

El públic d’ahir, molt nombrós, però inferior al de dimecres, primer dia d’actuació del seguici, va poder gaudir dels diferents elements de cultura popular que van fer la seva exhibició amb un format diferent a altres anys. «En edicions ‘normals’ tots els elements es troben a la plaça alhora», relatava Andreu. Enguany, però, «les diferents peces entren a la plaça de forma ordenada, fan el seus balls i marxen, per donar pas al següent», amb l’objectiu de concentrar el mínim de gent en un mateix moment en aquest espai.

«Hi ha menys gent que altres anys perquè el gruix de la Festa Major ha coincidit en dies laborables, a part del tema de la pandèmia», va explicar l’alcalde.

Pel que fa als protagonistes de l’acte, les entitats i associacions que formen el seguici, l’emoció estava a flor de pell. Tots estaven preparats com si fos el primer dia. De fet, per a alguns dels participants, aquesta actuació si que va tenir un regust d’estrena, com és el Ball de Gitanes i Gitanos, que van poder lluir-se per primer cop en una festa major, després de la seva recent creació. La pandèmia ha fet que hagin pogut sortir a ballar en ocasions molt puntuals i sempre amb restriccions. D’altres, com els Nanos de Montblanc, també van fer d’alguna manera la seva estrena, ja que van mostrar la seva nova fesomia gràcies a una restauració integral que s’ha fet perquè puguin lluir com a nous aquesta Festa Major, coincidint amb el seu 40è aniversari.

La bona temperatura va aguantar tot l’acte, però no ho va fer al vespre, farcit també d’actes festius. El mal temps va obligar a canviar d’ubicació el concert de cantautors d’ahir a la nit, amb Joan Masdeu i Suu, que estava programat a l’aparcament de la muralla de Santa Tecla i es va traslladar a l’església de Sant Francesc.

Comentarios
Multimedia Diari