Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Receptes socials per desmedicalitzar els pacients i donar diferents eines a Montblanc

    Ha començat un programa pilot que pretén donar resposta i mitjans a persones que pateixen angoixa, entre altres

    17 abril 2023 10:57 | Actualizado a 17 abril 2023 11:01
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Tothom és cada cop més conscient que estem vivint una pandèmia de salut mental. Moltes joves, i també persones més grans, pateixen alguna malaltia relacionada amb la salut mental. La soledat, l’angoixa per la inestabilitat econòmica i social o altres problemes derivats de la societat afecten molta gent que pateix depressions, ansietat o altres. El Centre d’Atenció Primària (CAP) de Montblanc va començar abans de la COVID-19 un projecte que ara s’ha posat en pràctica amb més raons que mai.

    Es tracta, del desplegament d’un programa que preval la prescripció social abans que la medicació. Dèbora Fernández González i Maite del Amo Martínez, són les dues persones encarregades de desplegar-lo. Asseguren que «qualsevol persona amb mal estar de la vida quotidiana; una petita depressió o una mica d’ansietat, per exemple, venen al CAP, per buscar alguna solució, i intentem donar-la». Quan entra una persona així fan un test, per conèixer més al pacient. En total, en són dos, un de benestar emocional, per saber com està aquesta persona, i un altre sobre la seva xarxa comunitària. A partir d’aquí, es fa la preinscripció social. El facultatiu li recomana, a través d’un llistat que té, les activitats que fan les entitats associades la iniciativa que més li escau, segons la seva personalitat i les seves preferències. Aquestes no cal que estiguin estrictament a Montblanc, poden estar en algun altre indret de la Conca de Barberà.

    «Als problemes socials, els hem de donar solucions socials», afirma Dèbora Fernández. Els pacients que reben aquest tipus de preinscripcions tenen un seguiment. Se’ls truca quan han passat 14 dies de la visita, i han anat a fer l’activitat per saber si tot ha anat bé, i després al cap de sis mesos. De moment, ja hi ha dues persones a qui se’ls ha fet els dos testos, i se’ls ha recomanat una de les activitats que tenen a la llista.

    Ampliant el nombre d’opcions

    L’Agrupació de Dones de Montblanc (ADOMONT) és una de les entitats del territori que col·labora amb el CAP Montblanc per oferir les seves iniciatives. Però des del Centre d’Atenció Primària fan una crida perquè s’ampliï el nombre d’organitzacions que formen part del programa. A hores d’ara compten amb cinc activitats, però treballen perquè en siguin més. Reconeixen que ja han tingut contactes amb altres entitats, i ara estan quadrant agendes per buscar un dia i fer formació.

    El denominador comú que tenen totes les activitats és que «estan relacionades amb la salut, com per exemple l’exercici físic», apunta una de les encarregades del projecte. Amb tot expliquen que «actualment hi ha molta necessitat. Moltes persones viuen en silenci el seu mal, i arriben al CAP pensant en un medicament». Aquesta fórmula fa que s’apliqui una solució i, si no cal sense medicines, per «buscar fórmules fora, i que són molt enriquidores». Amb tot reconeixen que «molts cops no s’acaben coneixent moltes de les activitats que es fan arreu dels municipis».

    Pretenen que aquesta prova pilot que s’està fent es pugui repetir, i realitzar a la resta de Centres d’Atenció Primària d’arreu de Catalunya, i es pugui donar una millor resposta a les persones que pateixen aquest tipus de problemes. La intenció és que se sentin acompanyades en el seu procés i veure com evolucionen.

    Comentarios
    Multimedia Diari