Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un informe desaconsella fer el pagament dels diners de les esquerdes de Lilla

Els veïns i les veïnes van fent talls a la carretera per reclamar els diners i ahir va comparèixer al Senat el ministre Óscar Puente

27 mayo 2024 20:50 | Actualizado a 27 mayo 2024 21:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’impagament de les indemnitzacions per les esquerdes que es van generar a Lilla arran de les obres pel Túnel del Coll de Lilla han arribat al ministre de Transports del Govern espanyol, Óscar Puente. Ho ha fet de la mà de la senadora d’ERC, Laura Castel, després de forçar la compareixença del ministre per respondre a la problemàtica que pateixen els veïns de Lilla d’ençà que van començar les obres del túnel. L’Estat va fer un peritatge de tots els desperfectes i va fixar la quantitat a abonar de 700.000 euros. Amb aquesta xifra, el ministeri va signar un acord l’octubre del 2023 amb les persones afectades, juntament amb l’alcalde de Montblanc, per fer front al pagament en un termini breu de temps.

Transcorreguts vuit mesos des de llavors, encara no s’ha rebut ni un cèntim.

És més, l’última versió és que un informe de l’advocacia de l’Estat recomanaria al Ministeri liderat per Puente que no avancés els recursos econòmics. D’aquesta manera, serien els propietaris afectats els qui haurien de reclamar els pagaments directament a Acciona, l’empresa constructora.

Els veïns es mostren molt cansats i demanen que es posi solució a la problemàtica. Asseguren que estan «farts d’esperar», i volen els diners que els havien promès. Castel lamenta que ja han «escoltat excuses de tot tipus», a més de «falses promeses», però de moment els diners no arriben. De fet, ja fa dies que els veïns i les veïnes fan talls els dilluns per reclamar que es paguin les seves indemnitzacions.

Des d’ERC creuen que la mesura incompleix la responsabilitat que té l’administració

Des d’ERC es mostren molt encontre d’aquest informe de l’advocacia de l’Estat, Castel lamenta: «El que ara ens diuen incompleix la responsabilitat patrimonial de l’Administració. Són ells qui ho han d’assumir per protegir el que és just pels veïns i veïnes i, en tot cas, que sigui el Ministeri qui reclami a l’empresa que va executar les obres. És a dir, que l’Estat avanci els diners i si després l’empresa els hi ha d’abonar ja ho faran, però no pot ser que els únics afectats, que són els veïns, no obtinguin els diners promesos per cap costat. Amb aquest nou gir el que fa el Ministeri de Transports és deixar desprotegits els veïns i veïnes. Fa la sensació que intenten tirar pilotes fora per allargar els terminis i que això no tingui impacte en les eleccions que es van produint en l’àmbit estatal, de Catalunya i d’Europa».

Per la seva banda, Oriol Pallissó, alcalde de Montblanc, corrobora que «l’escenificació de la signatura de l’acord de compromís va ser un engany, ja que avui dia no s’ha mogut ni un euro i són moltes les persones que no poden fer front a l’arranjament de les esquerdes de les seves cases». Pallissó diu que ara només tenen la via política per intentar aconseguir el que es va prometre perquè, havent explorat totes les vies administratives formals, no s’ha arribat a cap solució. A més de tot això, la senadora, també va aprofitar per demanar la presència a les pròximes comissions de Transports i Mobilitat Sostenible dels presidents de Renfe y Adif.

Comentarios
Multimedia Diari