Els fabricants de joguines preveuen millorar la facturació a l'entorn d'un 5% aquest Nadal i Reis

Els bons indicadors de les exportacions i una lleugera millora del mercat estatal renovaran un creixement al sector, recuperat el 2013 després de dos anys de caigudes

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El sector de la joguina preveu millorar la facturació aquesta campanya de Nadal a l'entorn d'un 5%, segons les previsions de l'Associació Espanyola de Fabricants de Joguines (AEFJ). Així ho ha pronosticat en declaracions a l'ACN el president de l'AEFJ, José Antonio Pastor, que assenyala que la bona marxa de les exportacions (que han crescut un 9% fins al mes de setembre) i una lleugera recuperació del mercat estatal fan que el sector afronti la campanya amb bones expectatives. El 70% de les vendes de joguines es realitza durant la campanya de Nadal en un sector que concentra el 42% d'empreses al País Valencià i el 28% a Catalunya.

 

"És un any que s'està comportant de manera plana, pràcticament igual que 2013, on es va deixar de caure i fins i tot es va arribar a créixer un 0,3%. Estem a l'expectativa que aquesta milloria macroeconòmica es traslladi al consum", ha assenyalat José Antonio Pastor.

 

En relació al percentatge final de facturació al sector, Pastor afegeix que dependrà de la millora del consum local però que "tot el que sigui passar de zero i no tornar a tenir resultats negatius seria una fantàstica noticia".

 

Jocs de construcció, escenaris i figures d'acció

Els jocs de construcció i escenaris així com les figures d'acció són categories que s'estan comportant molt bé en aquesta campanya de Nadal, segons que ha apuntat el president de l'AEFJ. José Antonio Pastor explica que són categories "reconegudes i clàssiques" i suposen "un bon refugi per al consumidor" atès que representen "qualitat i valor de joc, hores i divertiment". Aquestes categories de joc estan impulsades per sèries de televisió, estrenes de cinema, personatges de moda, herois i superherois.

 

Amb tot, segons Pastor, la joguina tradicional continua tenint bones vendes i convivint amb nines que permeten descobrir nous escenaris a través de dispositius mòbils, mascotes interactives o jocs de taula per a pantalles.

 

Un 9% més d'exportacions

Les exportacions suposen un 40% de la facturació del sector de la joguina. Segons dades de l'AEFJ, fins al setembre les xifres acumulades mostren un creixement total del 9,06% sobrepassant els 300 milions d'euros. El País Valencià continua liderant el rànquing amb un augment del 7,2%, el que situa les seves xifres al voltant dels 120 milions. Catalunya també augmenta el seu percentatge en un 6,66% sobrepassant els 80 milions.

 

El mercat europeu continua sent la destinació majoritària de la joguina i països com Itàlia i el Regne Unit augmenten les seves xifres en un 12,3 i 14,6% respectivament. Per la seva banda, el mercat rus, que ha experimentat gran auge durant aquests anys, experimenta una petita desacceleració del creixement exportador. No obstant això, Rússia es manté com el setè mercat de les vendes internacionals.

 

Pel que fa a les importacions segueixen en augment amb un creixement del 21,10%. Països com la Xina, Alemanya i França lideren el rànquing de països origen.

 

Un 70% del sector es concentra a País Valencià i Catalunya

Aquest sector concentra la seva producció principalment al País Valencià -un 42% de les empreses, un 42,35% dels treballadors i un 40,5% de la facturació- i Catalunya -un 28% d'empreses, un 30% dels treballadors i un 37,5% de la facturació-. L'AEFJ agrupa un total de 194 empreses, entre les quals es troben Famosa, Moltó, Falomir, Bizak, Lego, Borràs o les filials de Mattel, Hasbro o Playmobil, entre d'altres.

 

Més de 4.000 persones treballen de manera directa i unes 20.00 de manera indirecta, creant productes, no incloent en aquest col·lectiu a empreses del subsector auxiliar de la joguina (que bé participen en la fabricació de components o en la realització d'algunes fases del procés), una ocupació que, segons l'AEFJ, duplica aquesta xifra.

Comentarios
Multimedia Diari