Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Prudència davant la massificació de les platges per les onades de calor

  Cal recordar que l’any passat la campanya de platges es va tancar amb un total de 21 persones mortes per ofegament a les platges catalanes, la gran majoria homes de nacionalitat espanyola i de més de 70 anys

  25 julio 2022 11:07 | Actualizado a 26 julio 2022 06:19
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Protecció Civil de la Generalitat fa una crida a extremar les precaucions aquest estiu a les platges del país davant la previsió de gran afluència de banyistes a tot el litoral català fruit de les altes temperatures d’un any en que l’afluència massiva de banyistes s’ha avançat per les calorades.

  Per minimitzar al màxim situacions de risc que puguin derivar en ofegaments mortals o altres afectacions, Protecció Civil de la Generalitat llença una campanya de difusió de consells de seguretat i prevenció amb cartells que es distribuiran per tota la costa i que inclouen els principals consells de seguretat.

  Cal recordar que l’any passat la campanya de platges es va tancar amb un total de 21 persones mortes per ofegament a les platges catalanes, la gran majoria homes de nacionalitat espanyola i de més de 70 anys. Any rere any, molts ofegaments a platges, especialment de gent gran, no són per mala mar (bandera vermella) sinó per trobar-se malament i banyar-se. Per tant cal evitar banyar-se si no ens trobem bé. Hem d’avisar el socorrista i si necessitem refrescar-nos, fer-ho a les dutxes.

  Protecció Civil ha editat uns cartells amb consells per el bany a platges i també en piscines, que es distribuiran en municipis i consells comarcals que ho sol·licitin, i cartells amb consells preventius pel bany en rius, pantans i estanys, que es distribuiran en els municipis que tenen zones habilitades i autoritzades.

  Respecte al bany en rius, pantans i estanys, la principal recomanació és evitar banyar-se en zones no habilitades especialment per al bany on hi ha molts riscos per corrents i similars.

  Igualment, Protecció Civil de la Generalitat torna a posar en actiu, per aquesta campanya de seguretat en el bany 2022, la pàgina web del visor de platges amb informació en línia i temps real de quines platges estan vigilades, la bandera que oneja en cada moment en aquestes, si hi ha meduses, quin tipus i perillositat, i serveis disponibles (dutxes, banys, tipus de sorra, pendent d’entrada, activitats esportives, recursos de lleure, pàrquings, etc.). Cal recordar que el servei de vigilància i socorrisme a les platges és una competència municipal.

  21 ofegats mortals l’estiu de 2021

  La campanya de seguretat a les platges del 2021 es va tancar amb un total de 21 persones mortes per ofegament a les platges catalanes, la gran majoria homes de nacionalitat espanyola i de més de 70 anys. Els anys anteriors hi ha haver 24 ofegaments mortals el 2020, 29 el 2019, 18 el 2018 i 22 el 2017.

  Pel que fa al perfil de la víctima, l’any passat, la gran majoria de morts van ser homes (17 de 21). En relació a l’edat, un 52% de de les persones ofegades tenien més 70 anys (11); un 24% entre 60 i 70 anys (5) i un altre 24% tenien entre 18 i 60 anys (5). Quant al 2020, la gran majoria de persones ofegades van ser homes (19 de 24) i un 54% dels ofegats tenien més de 70 anys (13); un 25% entre 60 i 70 anys (6); un 16% menys de 20 anys (4) i només una persona era adulta i de mitjana edat, que representa el 4% de les víctimes.

  Un 52,3% de les víctimes que van morir l’estiu passat a les platges de Catalunya ho van fer mentre hi havia el servei de vigilància actiu i amb bandera verda (11), per la qual cosa se’ls acostuma a anomenar ‘ofegats silenciosos’, ja que són persones que sovint es desmaien a l’aigua tot i que les condicions pel bany són favorables, i són molt difícils de detectar. L’any 2021 també hi va haver 3 víctimes mortals en dies que hi havia vigilància i onejava la bandera groga, i la resta d’ofegats (7) van morir en platges on, o bé no hi ha servei de vigilància o bé el servei encara no havia començat o ja havia finalitzat.

  El mes de juliol va ser el que més ofegaments mortals va tenir (8) a diferència de l’estiu anterior que havia sigut l’agost quan hi va haver més ofegaments mortals (12). El 2021 hi va haver 5 ofegaments mortals a l’agost, 5 al setembre i 3 al mes de juny.

  Pel que fa a la zona on van passar aquests ofegaments, un 42% van morir a les platges de la Costa Brava (9) i un 28,5% a la Costa Daurada (6). La resta d’ofegaments mortals van ser: 2 al Baix Llobregat; 1 al Maresme; 1 al Garraf; 1 al Barcelonès i 1 al Baix Ebre. Per demarcacions, les víctimes mortals en platges catalanes van tenir lloc a: 9 a Girona; 7 a Tarragona (6 a la Costa Daurada i una a Terres de l’Ebre); i 5 a Barcelona.

  Consells de seguretat a la platja

  1.- Segueix sempre les indicacions del personal socorrista i de les autoritats locals.

  2.- No sobrevaloris les teves aptituds per nedar: sigues conscient dels perills.

  3.- No et banyis si et trobes malament o tens cansament. Si ets dins l’aigua i et trobes malament o notes símptomes estranys, surt ràpidament.

  4.- No entris a l’aigua bruscament; la immersió s’ha de fer gradualment, sobretot si l’aigua està freda i has estat al sol molt temps o si has fet un esforç físic intens. Remulla’t primer les extremitats i després entra a l’aigua a poc a poc.

  5.- Si practiques algun tipus d’esport nàutic, utilitza els canals d’entrada i sortida del lloc base. No envaeixis la zona de banyistes. A les platges on no hi hagi abalisament, allunya’t uns 200 metres de la costa.

  6.- No practiquis esports nàutics en solitari i, en tot cas, avisa familiars o amistats sobre el lloc on et dirigeixes i l’hora que tens previst tornar.

  Consells de seguretat a piscines i bany en aigües interiors

  1.- A la piscina, fes atenció als senyals de seguretat de la piscina pel que fa a l’ús de trampolins, palanques o tobogans, així com als que fan referència a la fondària.

  2.- No utilitzis cap tipus de material (pilotes, objectes inflables, etc.) que pugui suposar un risc per als usuaris.

  3.- En rius, estanys i pantans, assegura’t primer que estigui permès banyar-s’hi i siguin llocs habilitats per fer-ho.

  4.- Fixa’t si hi ha cap cartell que adverteixi d’algun perill; fes cas de les senyalitzacions i de les indicacions dels socorristes i de les autoritats locals.

  5.- Intenta sempre anar amb companyia o informa familiars o amics d’on aniràs.

  6.- Comprova que a la zona hi ha cobertura de telèfon per si tens alguna emergència i cal avisar el 112.

  Comentarios
  Multimedia Diari