El Govern confirma que els Mossos facilitaran la celebració del referèndum

Defensa que la policia catalana respectarà la legalitat catalana que ‘és la que emana del Parlament de Catalunya i entre aquesta legalitat hi ha poder votar l’1-O’

24 julio 2017 11:03 | Actualizado a 24 julio 2017 11:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El nou conseller d’Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, afirma que els Mossos d’Esquadra no impediran la celebració del referèndum de l’1-O. «Nosaltres respectarem la legalitat catalana, que és la que emana del Parlament de Catalunya i entre aquesta legalitat hi ha poder votar l’1-O», assegurà Forn en una entrevista publicada a El Punt Avui referint-se a un possible «xoc de legalitats» entre la catalana i l’espanyola. Joaquim Forn veu probable que, com va passar amb la detenció del regidor de la CUP a l’Ajuntament de Vic, Joan Coma, s’enviï els Mossos en qualitat de policia judicial per actuar si es posen les urnes. «Això podria ser un conflicte, sí», admetia. «Però nosaltres hem de tenir la capacitat i la intel·ligència suficients per no caure en aquest parany. Hem de tenir capacitat per fer bé les coses i assolir l’objectiu que tenim, que és celebrar el referèndum».

Forn es remet a la llei del 1994 de creació de la policia catalana: «Diu textualment que es tracta d’una policia ‘arrelada a la cultura i al poble del qual neix, al qual pertany i al qual serveix’. Textual. La policia catalana hi és per servir el poble de Catalunya», indicava el conseller. «I nosaltres aplicarem la legalitat. I entre aquesta legalitat hi ha poder votar el dia 1 d’octubre», afegia.

Preguntat sobre si és independentista, Forn es mostrava taxatiu: «Sí, de sempre; sempre he pensat que no havíem de posar límit a les aspiracions de llibertat d’un país», afirmava. «I que la màxima llibertat d’un país és la independència; la independència és l’estat natural d’una nació», manifestà. 

«Hi ha mitjans de comunicació que s’han escandalitzat pel meu nomenament, i són els mateixos que després no s’han pas escandalitzat quan hi ha hagut una politització real d’alguna policia, i no parlo pas precisament de la catalana»

Sobre les acusacions d’una «politització» de la policia catalana, Joaquim Forn troba «sorprenent» que hagin sortit d’on han sortit. «Hi ha mitjans de comunicació que s’han escandalitzat pel meu nomenament, i són els mateixos que després no s’han pas escandalitzat quan hi ha hagut una politització real d’alguna policia, i no parlo pas precisament de la catalana». 

Sobre les crítiques al nomenament de Pere Solé com a nou director dels Mossos en substitució d’Albert Batlle, que va dimitir del càrrec amb el canvi de conseller, Forn afirmà  que «no té cap sentit» que ara se’l critiqui quan mentre estava al capdavant de Servei Penitenciaris «lloessin el seu caràcter i la seva capacitat de diàleg i d’arribar acords». «Té una gran voluntat de servei al país. Cal jutjar-lo per això, no pas per altres coses».

Comentarios
Multimedia Diari