Puigdemont acusa l'Estat de suspendre l'autogovern i aplicar l'estat d'excepció 'de facto'

Asegura que l'1-0 "anirem a votar amb una papereta" a la mà i acusa l'Estat d'adoptar una actitud "totalitària"

20 septiembre 2017 10:54 | Actualizado a 20 septiembre 2017 12:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acusat avui el Govern de l'Estat de "suspendre de facto" l'autonomia de Catalunya i "aplicar de facto un estat d'excepció", pel que ha fet una crida als catalans a respondre amb "fermesa i serenitat" acudint a votar l'1-O.

Puigdemont ha comparegut a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, acompanyat pels seus consellers, per llegir en to solemne una declaració institucional davant les detencions d'alts càrrecs del Govern relacionats amb l'organització del referèndum de l'1-O, practicades aquest matí per la Guàrdia Civil.

Cap a les 12.40 hores, després de reunir d'urgència el Govern per analitzar la situació creada per l'operació de la Guàrdia Civil, Puigdemont ha denunciat que la Generalitat "ha estat objecte d'una agressió coordinada de les forces policials" de l'Estat, sense "empara legal", amb l'objectiu d'"impedir" que l'1-O se celebri un referèndum.

"L'Estat espanyol ha suspès de facto l'autogovern de Catalunya i ha aplicat de facto un estat d'excepció. Les llibertats estan sent suspeses i reprimides", ha alertat.

"Condemnem i rebutgem l'actitud totalitària i antidemocràtica de l'Estat", ha afirmat Puigdemont, que ha considerat "il·legítima la suspensió i intervenció del Govern de Catalunya per part d'un Govern espanyol que no respecta els principis elementals de la democràcia".

Segons Puigdemont, "el Govern espanyol ha ultrapassat la línia vermella que el separava dels règims autoritaris i repressius i s'ha convertit en una vergonya democràtica".

Davant les citacions d'alcaldes com a "mesura d'intimidació", perquè declarin a la Fiscalia "sense haver comès cap delicte", una actuació del fiscal general de l'Estat que "confon la seva autoritat amb la barra lliure", unes detencions d'alts càrrecs i tècnics del Govern, uns registres "indiscriminats" i unes "amenaces" a la ciutadania que vol votar l'1-O, Puigdemont ha denunciat un atac a l'"estat de dret" i la "vulneració" de la carta de drets fonamentals de la Unió Europea.

Davant d'aquesta situació "inacceptable en democràcia" que pretén "violentar" la convivència a Catalunya, el president ha demanat una "resposta democràtica i pacífica".

El Govern, ha dit, "estudiarà amb els agents econòmics, socials i cívics" de Catalunya les respostes "oportunes" davant d'aquestes "agressions i amenaces".

D'entrada, ha recordat que els catalans estan convocats l'1 d'octubre a "defensar la democràcia davant un règim repressiu i intimidatori" amb una "resposta massiva i cívica" en un referèndum suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional però en el qual el Govern no es "llençarà enrere".

Des d'avui i fins a l'1 d'octubre, ha demanat una actitud de "fermesa i serenitat, de tensió i de denúncia dels abusos i il·legalitats de l'Estat espanyol".

"El dia 1 d'octubre sortirem de casa, portarem una papereta i la utilitzarem", ha assegurat Puigdemont, que ha destacat que amb aquesta "acció de resposta democràtica ha de contrastar amb l'"autoritarisme" de l'Estat.

"No acceptarem un retorn a èpoques passades ni que no ens permetin decidir èpoques futures de llibertat i democràcia", ha conclòs. 

Comentarios
Multimedia Diari