Altafulla no cedirà espais municipals per votar l’1 d’octubre

El Govern d’Altafulla considera que encara hi ha moltes incògnites al voltant del referèndum i que la Generalitat delega responsabilitats pròpies als alcaldes

03 septiembre 2017 16:16 | Actualizado a 03 septiembre 2017 16:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El referèndum de l’1 d’Octubre a Altafulla segueix creant friccions entre govern i oposició, especialment en referència a la cessió dels espais per votar i el paper de les autoritats locals en la seva celebració.

Segons l’alcalde de la localitat, Fèlix Alonso, del partit d’Alternativa Altafulla, hi ha molts alcaldes que no se senten còmodes amb com s’està gestionant el procés «perquè no expliquen res, i està tot envoltat de secretisme», però que ningú s’atreveix a fer pública la seva queixa. De fet, assegura que una situació tan important per Catalunya s’ha de gestionar amb total transparència i que, de moment, hi ha moltes incògnites, entre elles si se celebrarà o no la consulta i «una cosa tan important com el futur del país no pot portar d’amagat»

El primer pas, diu, seria aprovar una llei que contempli el referèndum i, sobretot «fer una convocatòria oficial i per escrit», malgrat que, segons Alonso, «sembla que tinguin por a signar papers, i llavors ens ho llancen damunt els alcaldes».

El cap de l’oposició, Jordi Molinera, del partit l’Eina, discrepa amb totes aquestes afirmacions. «L’únic que se’ls ha demanat als alcaldes és que cedeixin els espais, i l’equip de Govern no ha volgut ni col·laborar amb això», assegura Molinera, que explica que l’institut i l’alberg són ja espais de la Generalitat i que, per tant, el Govern municipal no té potestat per cedir. 

L’Eina ha començat aquesta setmana la campanya per promoure el sí a la república catalana

Molinera no dubta en cap moment que el referèndum es celebri, de fet, aquest mateix dissabte el partit ha començat la campanya pel «sí» a la localitat. 

A més, pel que fa al secretisme, assegura que no s’està gestionant diferent de qualsevol procés electoral, i que l’actitud de l’Alcalde és de «ser molt escrupolós en l’àmbit nacional però opac en les polítiques locals». L’argument principal és el de la legalitat, i l’alcalde assegura que participarà en el que li demanin el president i vicepresident, Puigdemont i Junqueres, quan li arribi la petició oficial i per escrit, i sempre que no hi hagi una contraindicació judicial.

D’una banda l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, demana a la Generalitat que «assumeixi les seves responsabilitats. Segons l’alcalde, del partit Alternativa Altafulla, considera que Junts pel Sí i la CUP a la Generalitat, estan delegant les seves responsabilitats als alcaldes i que això és inadmissible: «poden reclamar els seus drets, però han d’assumir les seves responsabilitats». 

El cap de l’oposició reitera que la Generalitat només ha demanat als alcaldes que cedeixin els espais i no ha fet les peticions habituals, com encarregar al secretari municipal que aixequi acta ni que els funcionaris del consistori supervisin el recompte de vots.

D’altra banda, Altafulla ja té coordinador pel referèndum de l’1 d’Octubre, a menys d’un mes de la seva celebració. Segons explica l’alcalde de la localitat, Fèlix Alonso, el delegat territorial, Òscar Peris, li ho havia demanat dues vegades de manera informal, així que va seleccionar al cap de partit del PDeCAT, Pere Gomés. 

Malgrat tot, assegura que encara no saben quines seran les tasques del coordinador, per ells, una prova més de l’opacitat del procés. Molinera lamenta la decisió, ja que des de l’Eina consideren que el coordinador hauria de ser algú que cregui en el projecte, perquè «l’alcalde no només no col·labora, sinó que posa bastons a les rodes». 

Ara i fins al dia 1 d’octubre, l’Eina organitzarà una sèrie d’actes en favor del sí, com una taula rodona on diferents persones de l’esquerra de l’espectre polític debatran sobre les virtuts del sí i el no a una república. També, l’Eina ha fet una crida a la militància perquè s’inscriguin com a voluntaris al referèndum per garantir el correcte funcionament de la jornada.

Comentarios
Multimedia Diari