Aprenent, creixent i jugant durant 35 anys

Reportatge. L’esplai Esclop de Vila-seca ha fet aquest any 35 anys. Durant el transcurs de tot aquest temps, no han cessat de desenvolupar les seves activitats

25 agosto 2019 16:56 | Actualizado a 25 agosto 2019 17:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Organitzar activitats per a nens, nenes i joves preadolescents divertides, entretingudes i en les que s’inculquin uns valors i uns costums que contribueixin al desenvolupament personal de cada infant, pot suposar un repte difícil. Fa 35 anys, la parròquia de Vila-seca organitzava unes colònies parroquials durant l’estiu per als nens i joves del poble. Degut a la demanda i a les ganes de continuar fent activitats per part dels nens i nenes de Vila-seca, ja que es trobaven que durant els caps de setmana del període escolar no tenien cap activitat de lleure al municipi. 

Així és com el grup de joves de Vila-seca va decidir agafar les regnes d’aquesta activitat i va fundar l’Esplai Esclop, amb la premissa de complir amb aquest repte, el de formar un espai amb activitats per a joves, i amb la intenció de formar-los també com a persones adquirint, dins un ambient sempre relaxat i juganer, una sèrie de valors que segons Eloi Redon, monitor de l’Esplai Esclop, «juga un paper molt important en el desenvolupament de cada persona. Jo sóc monitor i de petit havia anat a l’esplai, i considero que no seria qui sóc si no hagués viscut aquesta experiència».

L’associacionisme, el voluntariat, l’ecologisme o feminisme, són alguns dels pilars en els quals se suporta l’esplai, i per part dels monitors s’intenta que aquests siguin apresos pels infants, i els integrin com a seus. A nivell més personal, també es treballa en el tractament de les emocions i sentiments, sobretot en les edats més grans, en els nens i nenes d’entre 12 i 15 anys que comencen a endinsar-se en el món dels adults, i aquest pas pot ser «una mica complicat». «A l’escola et poden ensenyar matemàtiques, a llegir i escriure correctament, però en matèria de sentiments i emocions, no hi ha ningú que t’ensenyi com tractar-los ni gestionar-los. A l’esplai Esclop, mitjançant activitats conjuntes i de grup, fem que els joves aprenguin a expressar-se, a identificar les emocions i, en definitiva, que aprenguin a gestionar-les, sempre en un entorn d’igualtat i de grup».

Els grups d’edat que participen al cau van des de primer de primària fins a quart de l’ESO. Quan acaba aquesta etapa, molts aquests joves segueixen amb ganes de continuar a l’esplai, com li va passar a l’Eloi.

És llavors quan, en els últims anys, es comença a encarar als joves que vulguin continuar cap a la formació de monitors, creant així un relleu per als actuals, ja que, segons l’Eloi, «a l’esplai no t’hi pots estar tota la vida. Arriba un punt en què has de deixar pas a les noves generacions, igual que un dia ens van deixar pas a nosaltres».

Aquest any podria ser un exemple. Actualment a l’esplai hi ha un grup de joves amb ganes de continuar, però que tenen ja entre 15 i 16 anys i aquest setembre començaran el batxillerat. L’Eloi explicava que els mateixos joves els van comunicar la voluntat de començar a formar-se com a monitors, i aquest darrer any han començat a participar en reunions i a assabentar-se com funciona l’esplai a nivell intern. «Estem molt orgullosos i entusiasmats amb aquest relleu, perquè fins fa poc no en teníem».

Pel que fa a les activitats dels més petits, l’esplai es reuneix els dissabtes a la tarda, de 16 a 18 h, normalment cada dos dissabtes al mes. En canvi, en els grups més grans, el que es fa és deixar als mateixos joves que triïn quin dia i a quina hora es volen reunir. Des de l’equip de monitors pensen que això és preferible a determinar ells el dia de reunió, ja que «els nens comencen a ser grans, i preferim no imposar-los res i que triïn ells».

L’Esplai Esclop ha fet 35 anys, cosa que vol dir que aquesta manera de funcionar no els hi va malament. Els petits i joves de Vila-seca es diverteixen, s’esbargeixen i també aprenen a relacionar-se, a expressar-se i a conviure. Una activitat molt positiva i valorada al poble i que, any rere any creix en el nombre de nens i nenes que vol ser partícipeps d’aquesta experiència de jugar, riure i créixer com a persones.

Comentarios
Multimedia Diari