Idees literàries: S’acosten els Reis d’Orient. I què millor regal que un llibre per començar bé el 2024? Aquí presentem algunes suggerències, les millors novel·les d’aquest any que s’acaba.
1. Fortuna

Fortuna parla de classes socials, de capitalisme i de cobdícia. Una novel·la que acompanya el lector en la recerca de la veritat i mostra que el poder manipula els fets i en refà la narrativa segons el seu interès.
A la Nova York de principis del segle XX, tothom coneix en Benjamin i la Helen Rask. Ell és un magnat llegendari de Wall Street; ella, la filla brillant d’uns aristòcrates excèntrics. Junts, han assolit el cim d’un món de riquesa que sembla infinita... Una epopeia elegant i polièdrica que deixa palès que cadascú abraça la versió que més li agrada.
Títol: Fortuna
Autor: Hernán Díaz
Editorial: Edicions del Periscopi
Traductora: Josefina Caball
2. Un matí del terratinent

Un diumenge del mes de juny, el príncep Nekhliúdov visita algun dels seus camperols per veure què necessiten. L’un li demana forques, l’altre es vol vendre un cavall, l’altre vol gra i estaques. En Nekhliúdov és un jove aristòcrata bondadós que vol dedicar tots els esforços a millorar la vida dels seus camperols, que en aquells temps a Rússia encara són esclaus.
En un matí, el terratinent aprèn més coses de la vida que durant els anys que ha estudiat a la universitat: contempla la misèria, l’apatia, els maltractaments, el treball enfervorit, les abelles que piquen o les il·lusions que fan tirar endavant.
Títol: Un matí del terratinent
Autor: Lev Tolstoi
Editorial: Cal Carré
Traductor: Miquel Cabal
3. La promesa

Els Swart són una família sud-africana blanca propietaris d’una granja als afores de Pretòria. La família es va retrobant al llarg dels anys en diferents vetlles. La generació més jove, l’Anton i l’Amor, detesten tot el que representa la seva família, sobretot la promesa incomplerta a la dona negra que va treballar per a ells tota la vida.
Després d’anys de servei, a la Salomé se li va prometre una casa pròpia, una terra pròpia..., però d’alguna manera, a mesura que passen les dècades, i que el país evoluciona de les antigues divisions a la nova societat anomenada més justa, aquesta promesa continua sense complir-se.
Títol: La promesa
Autor: Damon Galgut
Editorial: Les Hores
Traductora: Àfrica Rubiés
4. El retrat de matrimoni

A la Itàlia del segle XVI la Lucrezia, tercera filla del poderós duc de Mèdici, és una noia discreta i independent que creix feliç a l’ombra dels seus germans.
Li agrada aprendre coses, pintar i mirar les musaranyes, i no acaba d’encaixar en el paper de duquessa, ni tampoc en les expectatives de la família. Però quan la seva germana gran, que està promesa amb el fill del duc de Ferrara, emmalalteix i es mor, la plàcida existència de la Lucrezia quedarà sacsejada per sempre més: amb només quinze anys es veurà arrossegada a una nova vida a Ferrara amb el seu marit, Alfonso, que és un misteri per a ella.
Títol: El retrat de matrimoni
Autora: Maggie O’Farrell
Editorial: L’Altra Editorial
Traductor: Marc Rubió
5. Com em vaig escapar de la presó de Venècia

Amb trenta anys, Giacomo Casanova és detingut per heretgia a Venècia i tancat a Els Ploms, la presó del Palau Ducal. Quan comprèn que no en serà alliberat aviat, centra tota l’energia a idear una forma de fugir-ne. Aquesta és la història d’algú que encara les dificultats prenent la iniciativa, que mira el futur amb optimisme i confia en les seves pròpies possibilitats.
Mentre la presó d’Els Ploms va estar en funcionament, Casanova va ser l’únic que va aconseguir escapar-se’n, i ho va fer amb un meravellós desplegament d’astúcia, intrepidesa i psicologia, exhibint un talent superb per anticipar les reaccions dels altres.
Títol: Com em vaig escapar de la presó de Venècia
Autor: Giacomo Casanova
Editorial: Edicions del Cràter
Traductora: Marta Marfany