Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    EMO, una app per gestionar l’impacte psicològic de l’Esclerosi Múltiple

    L’eina proporciona recursos per ajudar a identificar els problemes psicològics que comporta la malaltia neurològica autoimmune

    13 diciembre 2023 08:00 | Actualizado a 13 diciembre 2023 10:55
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Més enllà de l’impacte físic que pot tenir, l’Esclerosi Múltiple també pot provocar canvis en l’estat emocional i de comportament, fins al punt en què poden derivar en depressions o episodis d’ansietat.

    En aquest context, ahir la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) presentà l’aplicació EMO (https://emo.fem.es), que ha desenvolupat en col·laboració amb Novartis. Es tracta d’una eina digital que permet identificar millor les emocions, a més de proporcionar recursos per ajudar a gestionar els problemes psicològics que comporta la malaltia.

    Al respecte, la directora executiva de la Fundació Esclerosi Múltiple, Rosa Masriera, va explicar que «la iniciativa sorgí de la inquietud de la Fundació per la innovació tecnològica amb l’objectiu d’oferir als pacients noves vies per millorar la seva qualitat de vida».

    La malaltia de les mil cares: L’Esclerosi Múltiple és una malaltia neurològica autoimmune que afecta el sistema nerviós central, i és coneguda com la malaltia de les mil cares perquè pot afectar a cada persona de manera diferent. Hi ha entre dues i tres vegades més dones amb esclerosi múltiple que homes.

    En aquest sentit, Masriera va reconèixer la importància de la gestió emocional en el moment del diagnòstic de l’Esclerosi Múltiple, donat que «és una malaltia crònica de la qual, avui dia, desconeixem els orígens, no hi ha un tractament definitiu, es percep com a discapacitant i comporta un trencament amb la trajectòria vital».

    Per tot això, recalcà que «empoderar els pacients, és a dir, fer-los responsables del que significa la malaltia que els acompanyarà tota la vida, implica tenir accés a la informació, saber comunicar-se amb el metge per prendre decidions compartides..., però prèviament és fonamental una bona gestió emocional».

    $!David Espinola, diagnosticat amb EM; Sara Navarro, psicòloga clínica de la FEM; Lidia Gómez, neuròloga i membre del departament mèdic de Neurociència de Novartis; Rosa Masriera, directora executiva de la FEM, i Josefina Lloret, responsable de Pacients de Novartis. Foto: FEM

    D’aquesta manera, EMO monitoritza les emocions en diferents àmbits de la vida. La psicòloga clínica de la Fundació Esclerosi Múltiple, Sandra Navarro, qui ha ideat l’aplicació, detallà que «permet prendre consciència i puntuar de l’1 al 10 les emocions en els àmbits sanitari, laboral i familiar, per després oferir eines i recursos per gestionar-les adequadament, mitjançant àudios, textos, enllaços, etc.».

    «EMO és una eina més per poder donar suport als pacients»

    En aquest moment, el pacient disposa de quinze dies per posar en pràctica els recursos i consells, passat aquest temps es duu a terme una segona avaluació.

    «Si la intensitat de les emocions no es redueix, EMO ofereix noves estratègies per desenvolupar en les pròximes dues setmanes; passat aquest temps, si no hi ha una millora el pacient té disponible un botó d’urgència que el derivarà al centre sanitari de referència», explicà la psicòloga clínica.

    En aquesta línia, Sandra Navarro va recordar que «EMO no és un psicòleg, ja que no substitueix ni la teràpia ni intervenció clínica, sinó que és una eina més per poder donar suport als pacients».

    «Quan et diagnostiquen una malaltia com l’Esclerosi Múltiple és complicat gestionar-ho perquè sents com canvia tota la teva vida»

    Per la seva banda, la neuròloga del departament de Novartis, Lidia Gómez, va destacar el paper de l’aplicació a l’hora d’ajudar al pacient a «preparar i estructurar la consulta amb el metge». «Des del diagnòstic, és fonamental que la relació entre el metge i pacient sigui des d’un estat emocional òptim, per evitar que la comunicació sigui confusa», va afirmar l’especialista.

    Per acabar, David Espinola, pacient amb Esclerosi Múltiple, manifestà que «quan et diagnostiquen una malaltia com l’Esclerosi Múltiple és complicat gestionar-ho perquè sents com canvia tota la teva vida i la situació et supera. Poder tenir al teu abast una eina que et proporciona consells i tips per gestionar les teves emocions, t’ajuda a sentir-te més empoderat».

    Comentarios
    Multimedia Diari