El Consell Català de l’Esport ha celebrat aquest matí la jornada “Cardiologia i Esport. Screening preparticipatiu”, que ha tingut lloc a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus amb uns 130 assistents i amb ponents de gran rellevància en el camp de la cardiologia esportiva. L’ha inaugurat el representant territorial de l’Esport a Tarragona, Joan Plana.
Amb la col·laboració de Grup Mémora, el Consell Català de l’Esport ha organitzat la sessió juntament amb el centre sanitari de Reus, que ha actuat com a centre docent després que el mes passat fos acreditat amb el nivell 3 o preferent per la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut, un estatus que l’equipara a unitats de medicina de l’esport com el CAR de Sant Cugat o l’Hospital Clínic de Barcelona.
La presentació de la jornada ha anat a càrrec de David Baulenas, director de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus; el dr. Daniel Brotons, metge de l’esport del Consell Català de l’Esport, i Joan Plana. A continuació, ha tingut lloc la primera ponència, a càrrec de la dra. Marta Sitges, membre del servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, que ha parlat sobre l’electrocardiograma com a marcador de malalties que poden causar mort sobtada en l'esport, seguida de la intervenció del dr. Gonzalo Grazioli, del Consell Català de l’Esport i l’Hospital Clínic de Barcelona, que ha abordat les evidències sobre l’screening preparticipatiu.
Més tard, la dra. Rosa Collell, del servei de Cardiologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, ha centrat la seva exposició en la relació entre la cardiologia pediàtrica i l’esport, mentre que la segon part de la jornada l’ha obert el dr. Josep Maria Alegret, del servei de Cardiologia del mateix centre, que ha parlat sobre la prova d'esforç en atletes joves i màsters, les arítmies, la resposta hipertensiva i la isquèmia.
Les últimes ponències han anat a càrrec del dr. Josep Maria Alegret, aquest cop sobre la imatge cardíaca en l’esport i les malalties freqüents; el dr. Gonzalo Grazioli, sobre casos clínics en cardiologia esportiva; i el dr. Daniel Brotons, que ha valorat la situació del registre de mort sobtada a l’esport a Catalunya i ha fet les conclusions finals.
L’estructura de centres de medicina de l’esport acreditats pel Consell Català de l’Esport i el Departament de Salut permet desenvolupar accions de formació continuada per als diferents professionals sanitaris que treballen en l’àmbit d’aquests centres. Els metges de l’esport que hi exerceixen tenen la gran responsabilitat de certificar l’aptitud esportiva dels seus clients. La jornada de screening preparticipatiu ha servit per reforçar i actualitzar les eines de diagnòstic que aquests professionals de la medicina tenen en la seva tasca diària per tal d’assegurar el cribratge d’aquells problemes cardíacs que desaconsellen la pràctica esportiva.