Actualitzat el Protocol per a l’abordatge de la violència masclista a l’Ebre

Les Terres de l'Ebre va aplicar el primer protocol de Catalunya en aquest àmbit

24 enero 2020 10:30 | Actualizado a 27 enero 2020 11:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les Terres de l’Ebre ha actualitzat el Protocol per a l’abordatge de la violència masclista del territori. Les actualitzacions, en la seua majoria, corresponen a la normativa, les dades i els serveis.

El territori ebrenc ja fa deu anys va desplegar el primer protocol de Catalunya per a l’abordatge de d’aquesta violència, tot donant compliment a la Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista. El protocol, explicat per la coordinadora territorial de l’ICD, Carme Valls, és «l’encaix de tots els professionals» perquè les dones que es troben en una situació de violència masclista tinguin a la seua disposició diferents serveis on adreçar-se, com poden ser els Serveis d’Intervenció Especialitzada en violència masclista (SIE) o les Oficines d’informació de l’Institut Català de les Dones i els Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD).

Una dècada després, autoritats i responsables en l’àmbit es van reunir ahir en la Mesa Institucional del Circuit de les Terres de l’Ebre per a l’Abordatge de la Violència Masclista, que va tenir lloc a l’Edifici de la Generalitat a les Terres de l’Ebre.

La Mesa va estar presidida per la directora de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Ramon, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat, Xavier Pallarès.

Ramon va explicar que aquest protocol és necessari per «donar una atenció a les dones en situació de violència masclista». En quant a l’actualització, creu que «reforçarà la coordinació» entre els diferents agents dels diferents sectors del territori. A més, la directora va voler posar en valor la tasca de les Terres de l’Ebre durant aquest temps.

Una de les novetats d’aquesta reunió ha estat la incorporació de tots els departaments dels serveis territorials, afirma Valls. «Hi havia alguns departaments que des de l’inici no estaven i vam pensar que la violència masclista afecta a tothom i no tenia molt de sentit deixat alguns es quedessin fora de la Mesa».

Algunes de les feines desenvolpades pel circuit són l’elaboració del Mapa de recursos i els plans formatius específics per als diversos cossos professionals.

La coordinadora va apuntar que les dades demostren «que les dones van als serveis i que cada cop es coneixen més». El que segueix preocupant als professionals del sector, però, «són aquelles dones que estan a casa seua patint violència masclista i no ens n’adonem».

Dins de les activitats desenvolupades durant l’any la prevenció té un paper prioritari i, per tant, es desenvolupen un seguit de tallers, campanyes de sensibilització i xerrades. A més, tres entitats de les Terres de l’Ebre (Atzavara, Blanquerna i Càritas) han treballat per crear un servei voluntari per treballar amb els agressors.

Comentarios
Multimedia Diari