Aixequen a l’assut d’Ascó la rampa de peixos més gran de Catalunya

Els impulsors del projecte europeu Life Migratoebre finalitzaran en pocs dies la primera de les grans obres d’un pla que preveu millorar la connectivitat del riu i reintroduir l’esturió.

01 septiembre 2017 10:20 | Actualizado a 01 septiembre 2017 10:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els impulsors del projecte europeu Life Migratoebre han iniciat la construcció d’una de les obres emblemàtiques del pla, la construcció de la rampa de peixos més gran de Catalunya a l’assut d’Ascó, d’uns 40 metres de llargada i vuit d’amplada, per a permetre el pas de peixos i embarcacions sense motor riu amunt i riu avall.
La singular obra compta amb un pressupost aproximat de 80.000 euros i s’espera que estigui finalitzada la setmana vinent.

La rampa salva l’assut d’Ascó, un obstacle ubicat a l’alçada de la central nuclear que en les últimes dècades ha impedit als peixos remuntar el riu, com moltes espècies tenen l’instint de fer en el període de la reproducció.

El portaveu del projecte, Marc Ordeig, apunta al Diari que són diverses les espècies piscícoles beneficiades per la infraestructura, especialment la saboga, un peix autòcton, però també el barb, el llissal, la madrilla i la carpa, entre d’altres. Ara bé, la rampa també és un element imprescindible per a la futura reintroducció amb èxit al tram català de l’Ebre de l’emblemàtica espècie de l’esturió, extingida als anys 50 del segle XX al riu.

La rampa comptarà amb un nivell mínim d’entre 60 i 80 centímetres d’aigua i està dissenyada per a permetre l’ús de peixos joves i adults de mides diverses i també de llúdrigues.

El tram català del riu Ebre compta amb diversos obstacles per a la migració dels peixos, les dues preses de Riba-roja d’Ebre i Flix i els assuts d’Ascó i Xerta.
Molts obstacles per a una mobilitat plena dels peixos, que a vegades viatgen riu avall, superen un d’aquests obstacles, i ja no poden tornar al seu hàbitat inicial; o per als peixos que migren riu amunt a la primavera com la saboga o en un futur l’esturió i topen amb el mur de les preses o els assuts. «Tot plegat genera estrès, competències... una pèrdua en qualitat de vida dels peixos i en la maduresa de les poblacions», assenyala Ordeig.

El projecte Life té un pressupost d’1,5 milions d’euros i un termini d’execució de quatre anys, s’esgota el 2018. La rampa d’Ascó és la primera de les obres d’envergadura previstes. La segona és la previsió de construir un ascensor de peixos a l’assut de Xerta, una inversió que ha estat rebuda amb dubtes entre la resta d’usuaris de l’espai i que ara, admet Ordeig, s’està replantejant. «Estem buscant la millor entesa entre tots els usuaris de l’assut i, finalment, potser ens decidim per una rampa».

Actualment els peixos en migració que volen remuntar el riu queden aturats en aquest assut. Es treballa també per recuperar el funcionament de la resclosa existent a Flix per a usos turístics i per als peixos.

El Life finalitzarà l’any vinent amb una prova pilot d’alliberament d’esturions al riu Ebre procedents del riu francès Roine per avaluar el grau d’èxit d’una futura reintroducció, que seria objecte d’un segon pla.

Comentarios
Multimedia Diari