Alerta per la manca d’especialistes a les Terres de l'Ebre

La falta de pediatres, otorinolaringòlegs, dermatòlegs, uròlegs i digestòlegs a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i arreu les Terres de l’Ebre preocupa tant l’administració com els veïns, que volen que nous metges arribin al territori

14 agosto 2018 09:07 | Actualizado a 18 agosto 2018 14:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les Terres de l’Ebre en general, i l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta en particular, com a centre de referència, tenen manca de metges especialistes. En concret, es necessiten més pediatres, otorinolaringòlegs, dermatòlegs, uròlegs i digestòlegs. 

Després d’un any de no celebrar-se, fa uns dies va tenir lloc  una reunió del Consell territorial de Salut, amb la participació també de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya. Josep Baubí, representant de la confederació a les Terres de l’Ebre, trasllada aquesta preocupació: «falten metges especialistes, però aquest és un problema català, no exclusivament de les Terres de l’Ebre», afirma al Diari.
L’anterior director dels Serveis Territorials de Salut i gerent del CatSalut a les Terres de l’Ebre, Ismael Piñas, va exposar en aquella reunió del consell la problemàtica de la falta de metges especialistes al territori ebrenc, i així mateix ho va corroborar la nova directora de Salut a l’Ebre incorporada fa unes setmanes, Mar Lleixà.

«La situació és molt greu, estem tots molt preocupats, i crec que és una problemàtica que s’ha d’explicar», apunta Josep Baubí. «És lamentable que l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, que és l’hospital de referència a les Terres de l’Ebre tinga aquest problema. No pot ser. Demanem solucions urgents». 

La dificultat per atreure metges especialistes és un problema sistèmic en altres llocs de Catalunya, en què als professionals els costa molt anar als territoris perifèrics perquè les demandes creixents del sistema els permet trobar faena, i sovint una faena més especialitzada, a les grans conurbacions.

La falta d’especialistes afegeix incertesa als usuaris i incrementa els temps d’espera dels pacients, de forma que alguns opten per buscar una mútua.

 «La solució ha de ser immediata. Si les Terres de l’Ebre no són atractives per als especialistes, doncs hem de buscar la fórmula perquè vinguen com sigue. Estem lluny de Barcelona i de tot, i la gent fins aquí no vol baixar», considera Baubí.  «El que això provoca són llistes d’espera molt llargues en la majoria de situacions. Hem d’aconseguir que venir a les Terres de l’Ebre siga més atractiu. El nostre hospital ha sigut molt de temps de primera divisió».

Situació a l’estiu

Josep Baubí, per una altra banda, també ha denunciat una «saturació» a Urgències de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, especialment la setmana passada. 

L’activitat ordinària de l’hospital és d’un centenar d’urgències diàries, però durant aquestes setmanes s’estan registrant entre 130 i 140 urgències cada dia. Aquesta situació s’ha viscut ja altres estius. 

Les Terres de l’Ebre són un territori amb la població molt dispersa, però amb municipis en què a l’estiu doblen o tripliquen el nombre d’habitants per les vacances i el turisme.

No obstant això a l’hospital de Tortosa estan oberts tots els quiròfans que es necessiten, tenint en compte els professionals disponibles per atendre les urgències i les intervencions programades. 

«En dies puntuals han estat saturats amb quatre hores de mitjana d’espera i això no pot ser», ha denunciat el portaveu veïnal tortosí.

L’apunt
Problema sistèmic arreu del país

La dificultat per atreure metges especialistes és un problema sistèmic en altres llocs de Catalunya i no només a les Terres de l’Ebre. Als professionals formats a l’àrea metropolitana no els atrau anar a treballar a llocs perifèrics del país.

 

Demanen ampliar el servei d’Urgències i remodelar l’Hospital Verge de la Cinta

El portaveu veïnal Josep Baubí ha avançat que a finals d’enguany començaran les obres de l’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, que inclourà un aparcament per a 400 vehicles.

L’aparcament i la millora del centre, molt reclamat tant pels usuaris com pel sindicat CATAC i l’Associació de Veïns del Centre Nucli Històric de Tortosa, donarà solució als problemes de congestió de vehicles al recinte hospitalari. «Estem molt satisfets, serà molt positiu», ha afirmat Baubí. El projecte té una gran complexitat tècnica, ja que es tracta d’un edifici d’aparcament, en alçada, que aprofitarà el talús que hi ha entre el centre hospitalari tortosí i els antics cinemes Fèmina, al bell mig de l’eixample de Tortosa.

Ara bé, Baubí expressa així mateix la necessitat d’ampliar les Urgències de l’hospital. «Està obsolet i menut. Falten llits i professionals. No donen l’abast i s’ha quedat petit. Cal una ampliació ja», exposa.

El portaveu també aprofita per reivindicar la remodelació de l’hospital tot seguit de les obres de l’aparcament. 

«No tindrem l’hospital nou, però tindrem un de remodelat. Reclamem que tot seguit de les obres d’ampliació es faça un pla i un estudi per remodelar i millorar els actuals serveis. Potser es podran canviar de lloc alguns espais».

Comentarios
Multimedia Diari