Creixen les cooperatives i els projectes d’economia social a les Terres de l’Ebre

L’Ateneu Cooperatiu ebrenc tancarà aquest mes d’octubre el seu tercer any d’implantació al territori acompanyant en la creació de set noves cooperatives de sectors molt diversos

26 octubre 2019 09:40 | Actualizado a 29 octubre 2019 12:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre tancarà aquest mes d’octubre el seu tercer any d’implantació al territori, i una de les tasques primordials que ha continuat realitzant durant aquest curs 2018-2019 ha estat l’acompanyament a través del programa CoopCREA de noves cooperatives i entitats que es mouen dins l’ecosistema de l’economia social. Així durant aquest curs s’han constituït amb el suport de l’Ateneu un total de set noves cooperatives a les Terres de l’Ebre.

Es tracta de projectes molt diversos que, per una banda, tenen en comú la seua aposta per un model econòmic més just i sostenible i que, per una altra banda, indaguen en àmbits econòmics poc explorats al territori. Per a ser cooperativa, hi ha d’haver un mínim de dos socis i tres al cap de cinc anys.

«Constatem que cada vegada hi ha més coneixement i interès al territori pel cooperativisme», apunta Sofia Arques, tècnica d’acompanyament de projectes de l’Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre. «Nosaltres fem dos tipus d’assessorament: hi ha persones que ja venen amb la seua idea molt avançada i es volen constituir com a cooperativa i nosaltres els ajudem en la redacció dels estatuts. D’altres venen més des de l’inici, i els fem un assessorament individualitzat, revisant els seus plans d’empresa, i ho combinem amb sessions formatives grupals, ja que poden sorgir sinèrgies».

Així, el Racó de la Festa, amb seu a Amposta, és una cooperativa que s’encarrega de l’organització d’esdeveniments festius i culturals (bodes, aniversaris...). Les Filloles de Clara, situat a Amposta també, han impulsat un dels primers espais d’escape room del territori. Anam Cara, de Sant Jaume d’Enveja, estan especialitzats en les teràpies naturals i el conreu de plantes aromàtiques al mateix temps que organitzen tallers relacionats amb el coneixement del cos i la ment. Avant Ebre realitza accions formatives a les empreses dins l’àmbit dels riscos laborals al mateix temps que treballa per la dinamització econòmica, social i laboral del territori. La cooperativa Artra es dedica a recuperar i promoure l’artesania, les tradicions i el patrimoni. Recentment ha obert una nova línia de negoci amb la venda online d’artesania certificada, artrashop.

La Segona Volta ha passat d’associació a cooperativa. Té la seu a Roquetes i la seua activitat està orientada a la recuperació i comercialització d’objectes i productes fora d’ús per donar-los una segona vida i fomentar així la reutilització i l’economia circular. Finalment, Milpeus és una cooperativa a Horta de Sant Joan que treballa per facilitar l’accés a la terra i fomentar projectes emprenedors que contribueixin a la dinamització del medi rural, reconvertint explotacions agràries en actiu o en desús segons els principis de l’agricultura ecològica. També n’hi ha una altra pendent de constituir-se, l’Enllaç de l’Ebre, una cooperativa agroecològica de producció i consum social que vol fer de pont entre les productores i les consumidores del territori.

Creure en el model

Maite Mestre, presidenta d’Artra, explica al Diari que des del naixement del projecte sempre s’ha treballat en forma de cooperativa. «Creiem en el sistema cooperatiu perquè és el que millor ens representa, i tots ens hi impliquem. Tots estem motivats, no és jeràrquic».

Artra forma part de l’economia solidària Pam a Pam, i el seu consum és responsable i de proximitat.

Arques i Mestre coincideixen que l’autogestió de cadascú juga un paper molt important, ja que tots treballen per igual, i els sous i els horaries es consensuen entre tots els socis

Comentarios
Multimedia Diari