Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, de la mà per impulsar el Delta

Fan front comú per desenvolupar el turisme i el comerç, i reclamar millores en equipaments i comunicacions

02 noviembre 2021 19:50 | Actualizado a 03 noviembre 2021 13:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una ruta de tapes per promoure la gastronomia del Delta és l’última iniciativa conjunta organitzada pels ajuntaments de Deltebre (Baix Ebre) i Sant Jaume d’Enveja (Montsià). Els dos municipis, units des de fa 11 anys pel pont Lo Passador sobre l’Ebre, estan forjant una sòlida aliança per impulsar el Delta i defensar els interessos dels dos municipis, sovint coincidents.

La construcció del pont va canviar les dinàmiques d’aquestes poblacions, una de la comarca del Baix Ebre i l’altra del Montsià, configurant-les com un gran nucli urbà de més de 16.000 habitants. La celebració de la primera dècada de lo Passador l’any passat i la participació amb d’altres alcaldes i els regants en la Taula de Consens pel Delta, que treballa per aconseguir la implicació de les administracions en la lluita contra la regressió, han acabat d’esperonar aquesta aliança.

Entre d’altres iniciatives conjuntes ja en marxa, hi ha la plataforma comunicativa Delta.Cat (amb Camarles i l’Ampolla) i la botiga online del Delta de l’Ebre, el DeltaMarket.

Segons explica al Diari l’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell, treballen també en la creació d’un directori d’equipaments per donar un millor servei a les entitats i associacions locals. «En els últims anys hi ha moltes entitats que tenen socis dels dos municipis», explica. «I durant el primer semestre de l’any que ve presentarem accions conjuntes en l’àmbit cultural»; afegeix per la seva banda l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler.

Els dos batlles tenen una bona relació i veuen com una oportunitat el fet de ser de partits diferents. «Al final el que ens guia són les necessitats dels nostres pobles», afirma Gonell. I és que els dos ajuntaments tenen interessos i problemàtiques compartides, com ara en temes de Salut (pertanyen a una mateixa àrea bàsica), d’ensenyament (els alumnes de secundària de Sant Jaume estudien a Deltebre), turístiques o urbanístiques.

En aquest sentit, els dos ajuntaments també han fet front comú davant la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), arran del nou Reglament de Domini Públic Hidràulic i la regulació de les zones inundables i de flux preferent, que afecta la pràctica totalitat dels dos nuclis urbans.

Els dos municipis també tenen demandes conjuntes pel que fa a millores en equipaments, infraestructures o comunicacions. «Hem tingut algunes millores, però encara som lluny de tenir unes bones connexions i aquest és un àmbit bàsic per seguir desenvolupant el turisme», remarca Lluís Soler.

La regressió

Però sense dubte, un dels principals motius de preocupació compartida és la lluita pel futur del delta de l’Ebre, davant les amenaces que suposa la regressió i la pujada del nivell del mar pel canvi climàtic.

En el cas de Deltebre, ja es pateix una forta regressió a la zona de la Marquesa i l’accés a la punta del Fangar, mentre que al terme de Sant Jaume d’Enveja l’àrea més afectada és el front litoral de l’Illa de Buda.

«Abans érem dos pobles propers però separats pel riu Ebre. Fa poc més de deu anys la construcció del pont va suposar una nova vertebració per al nostre territori, configurant el cor i la capitalitat del Delta», afirma Soler.

Comentarios
Multimedia Diari