El Govern inverteix 8,5 milions en quatre ports de les Terres de l’Ebre

Al de l’Ampolla s’edifiquen setze casetes de pescadors i es reforça el dic per donar més estabilitat i seguretat

19 abril 2021 16:52 | Actualizado a 19 abril 2021 18:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha finalitzat les obres d’emergència als ports de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, les Cases d’Alcanar i Sant Carles de la Ràpita. En total s’hi han invertit 8,5 milions d’euros.Le

s obres més destacades són les dels ports de l’Ametlla de Mar i l’Ampolla. En el cas de l’Ampolla s’han invertit 4,3 milions d’euros. Durant el temporal Glòria, les ones van superar els quatre metres d’alçada. El dic de recer i el moll adossat van patir danys estructurals. L’actuació en aquest port ha consistit a fer una reposició de 67.200 tones de pedra d’escullera a la banda exterior del dic. El mur de l’espatller de formigó s’ha recrescut una mitjana de 0,77 centímetres, també amb botaones a la part exterior. 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va lliurar ahir les claus de les noves casetes construïdes per als estris de pesca als pescadors de l’Ampolla. En total, s’han edificat 16 casetes. Les anteriors havien quedat malmeses pel temporal Glòria. També s’han construït dues casetes més, una per a usos portuaris, i l’altra per al mòdul dels olis usats de les embarcacions pesqueres.

En el cas del port de l’Ametlla de Mar, Ports ha invertit 3,9 milions. A més de reforçar el dic i construir un botaones, entre d’altres actuacions, s’ha donat continuïtat al passeig per sobre de l’espatller que ara té una longitud de 300 metres i, s’ha col·locat una barana de forma que els vianants hi poden passejar.

Les obres s’han fet en poc menys d’un any i es va accelerar amb les obres més urgents perquè els pescadors poguessin reprendre l’activitat. En un any, s’han fet estudis tècnics, batimetries del fons marí i topografies per veure la reposició de les peces d’escullera.

El conseller Calvet va explicar que Ports de la Generalitat va tenir un repte molt important per fer front als danys del Glòria. «Primer amb la reparació i, després, per aconseguir que aquestes infraestructures tinguin una funcionalitat més adaptada, que hi hagi més sostenibilitat» però també va emfatitzar que «totes aquestes actuacions van encaminades a aconseguir una major relació entre els ports i les ciutats que els acullen. Un exemple és el passeig que visitem avui que l’hem fet un veritable atractiu de la ciutat amb l’objectiu que els ports estiguin al servei de la ciutadania».

Inversions de l'ACA

El conseller Calvet ahir també va visitar la Galera i l’Aldea, que han rebut dues de les deu subvencions de l’Agència Catalana de l’Aigua destinades a reduir el risc d’inundacions amb actuacions com l’adequació de talussos, el manteniment de dics o l’estabilització de marges. «Hem dissenyat un pla de subvencions als ajuntaments i a les entitats per reparar danys del Glòria però també perquè aquestes actuacions ens permetin prevenir les avingudes en el cas d’episodis meteorològics extrems com el que vam viure. A les Terres de l’Ebre hem fet tres actuacions per valor de 850.000, contents d’haver reaccionat amb rapidesa i sobretot crear condicions per impedir que futurs episodis ens facin malbé les lleres o les travesses urbanes». Per primera vegada es faran directament en territori de la CHE després de la reforma legislativa per poder actuar tant a l’Ebre com al Xúquer.

Comentarios
Multimedia Diari