El delta de l'ebre, el principal destí de Catalunya aquest estiu de pandèmia

L’ocupació turística al territori ebrenc se situa en un 70%, la més alta de les diferents marques turístiques catalanes

16 agosto 2020 11:00 | Actualizado a 17 agosto 2020 13:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Diversos estudis i enquestes ja van preveure que les Terres de l’Ebre, i en especial el delta de l’Ebre, es convertirien aquest estiu de pandèmia en el principal destí turístic de Catalunya. A 15 d’agost, aquesta hipòtesi s’ha confirmat. L’ocupació turística al territori se situa en un 70%, la xifra més elevada de les diferents regions catalanes, junt amb els Pirineus.

Ja amb una visita a dos dels espais més emblemàtics del Delta es copsava l’augment de visitants aquest estiu. El Trabucador, a la Ràpita, un lloc molt estimat pels ebrencs, mai s’havia vist amb tantes persones i vehicles com aquest estiu. També el Far del Fangar, a Deltebre, ha sigut punt de concentració de turistes.

Segons l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme (AEHT), alguns allotjaments estan sobrepassant els registres històrics. Els més beneficiats són les cases rurals i les barraques del delta. En aquesta zona al juliol la seua demanda va créixer un 30%. Ara tenen gairebé totes les vendes tancades per a l’agost, i algunes fins i tot per al setembre, segons indica Montse Callau, vicepresidenta de l’Associació d’Empresaris i Activitats ecoturístiques del delta de l’Ebre.

Callau explica que el delta ha estat capaç de mantenir la demanda turística que ja té habitualment, formada en un 90% per turistes catalans, però que han millorat l’ocupació gràcies a un turisme «d’oportunitat». És a dir, aquell visitant que ha escollit el delta perquè no ha pogut anar de vacances on tenia previst. Entre aquests, hi ha més visitants que mai de l’Aragó, del País Valencià i, fins i tot, de Madrid. També s’ha notat un increment en els dies d’estada mitjana dels turistes, segons la vicepresidenta de l’associació. Malgrat la bona afluència a la zona, el sector turístic de les Terres de l’Ebre insisteix que un bon mes d’agost no compensarà haver perdut tota l’activitat des de la Setmana Santa. En aquest sentit, Callau admet que ningú no es planteja tancar el balanç d’aquest any en positiu i que el que busquen és aconseguir el flux de caixa suficient per minimitzar les pèrdues. «El repte és que això ens permeti sobreviure i poder mantenir els nostres serveis l’any vinent», confia. La incògnita és saber si l’entorn que ofereix el delta de l’Ebre, en plena natura i lluny de les massificacions, contribueix a fidelitzar els nous visitants arribats per la pandèmia.

En conjunt, als municipis l’ocupació hotelera ha sigut lleugerament menor que al 2019, a causa sobretot de la manca de turistes estrangers aquest estiu. A la Ràpita, l’ocupació hotelera el mes de juliol s’ha situat en un 66%, mentre que al 2019, un 73%. Durant el juliol s’han rebut un total de 725 atencions a l’Ofina de Turisme de la Ràpita (21,7% menys que el 2019), amb un acumulat de 2.196 persones (25% menys que l’any passat). Les demandes se centren en conèixer els punts d’interès de la Ràpita, principalment del port pesquer, l’agenda cultural i llocs per anar amb autocaravana. En segon lloc destaquen les demandes de turisme de natura, i en tercer lloc les activitats de pesca i turisme (com les visites a les muscleres). El 43% dels visitants provenen de la zona de Barcelona, seguits dels visitants d’Aragó (10%) i Tarragona (7%). Pel que fa al turisme estranger, França ocupa el primer lloc a molta distància de la resta de països, essent el 12% del total dels visitants atesos.

En aquest sentit cal destacar que l’Oficina de Turisme s’ha adaptat a la realitat de la pandèmia i ha prioritzat la digitalització del servei, oferint informació a les consultes a través de whatsapp o correu electrònic, entre d’altres.

«La temporada és millor del que podríem preveure fa un parell de mesos i ara hem de confiar que a l’agost s’acaben complint les previsions que hi ha i que la temporada siga positiva», valora l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós. «Es tracta d’una temporada especial i peculiar; tenim unes reserves molt fluctuants, amb reserves i anul·lacions d’últim moment».

En el cas de Deltebre, l’Oficina de Turisme de Riumar destaca l’augment de visitants de l’Estat espanyol. Si l’any passat eren un 59%, enguany és un 85%. S’ha percebut també per suposat la baixada en turistes estrangers: si el 2019 hi havia un 25% de turistes francesos atesos a l’oficina, enguany és un 9%.

Caravanes i càmpings

Una tendència notable que també s’ha percebut aquest estiu al Delta és l’alça del turisme de càmpings i caravanes, amb un 60% d’ocupació.

«A les Terres de l’Ebre tenim una població dispersa i les platges no tenen aglomeracions. Això ha sigut una gran atracció. Hem percebut que clients que feia molts anys que no anaven de càmping, han retornat», explica la delegada de l’Ebre de l’Associació de Càmpings de Tarragona, Àngels Ferré, a més de presidenta de la Confederació de Càmpings del Mediterrani i directora del Càmping l’Estanyet de les Cases d’Alcanar. Amb aquesta situació de pandèmia, l’opció d’estar apartat d’altres turistes, cadascú amb el seu propi espai i material sense compartir-se ha sigut molt valorat. «A Decathlon s’ha esgotat el material de càmping. Hem notat un gran augment de càmping bàsic de tenda de campanya i autocaravana. També hem atret un sector de gent que mai no havia fet càmping i s’ha animat a provar-ho per la situació», detalla. Barcelonins i valencians han sigut els turistes més freqüents.

Tot i que no al Delta de l’Ebre, un dels municipis més turístics és sense dubte l’Ametlla de Mar. Contínuament les platges de la Cala aquest estiu s’han tancat per excés d’aforament, amb la primera línia de mar ocupada des de les 10 del matí. En aquest cas els turistes han optat molt pels habitatges d’ús turístic, ocupats al 80%, especialment els xalets. I és que l’Ametlla compta amb la segona urbanització més gran de Catalunya, Les Tres Cales. «A mesura que ha passat el juliol i a França s’ha desaconsellat venir, vam tenir algunes anulacions, però es van ocupar deseguida amb el turisme nacional», explica el gerent de l’Àrea Municipal de Turisme de l’Ametlla de Mar, Damià Llaó. «Ha pujat molt el turisme de proximitat i les estades curtes. Fem una valoració molt positiva perquè fa tres mesos no sabíem com aniria l’estiu. L’agost continua sent molt bo», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari