Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Els aqüicultors del Delta compraran tota la cria de musclo per garantir la campanya de l'any que ve

La calor ha matat tots els exemplars petits de mol·lusc dels Alfacs i els últims milers de quilos que encara s'havien de comercialitzar

ACN

Whatsapp
Una de les muscleres, amb el poble de Sant Carles de la Ràpita al fons. Foto: ACN

Una de les muscleres, amb el poble de Sant Carles de la Ràpita al fons. Foto: ACN

La forta calor d'aquest estiu i, en conseqüència, l'elevada temperatura de l'aigua, que ha arribat a superar els 29 graus, han acabat passant factura als aqüicultors de la Badia dels Alfacs, a Sant Carles de la Ràpita (Montsià). Tota la cria de musclo preparada per a la campanya de l'estiu vinent ha mort, com també els últims musclos que quedaven als vivers per comercialitzar a la badia, més de 150.000 quilos. Els aqüicultors hauran de comprar noves cries a Itàlia, Grècia o França. Els vivers s'hauran de preparar i tornar a omplir durant el mes de setembre per assegurar la campanya de l'estiu que ve. El cost extra que caldrà assumir per part dels productors pot superar el milió d'euros.

Els 400.000 quilos, aproximadament, de cria de musclo que ja estava preparada a les cordes dels vivers de la Badia dels Alfacs per a la producció de l'any que ve, ha mort per la forta calor. Això obligarà els aqüicultors a comprar-la i preparar de nou les batees perquè es puguin recollir els musclos adults a un any vista. Els mercats on es buscaran aquests exemplars petits són Itàlia, Grècia o França, previsiblement. "Es compra la més assequible, a qui tingui millor preu i de més qualitat, amb més bones condicions i amb la millor mida", ha explicat el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscs dels Delta (Fepromodel), Gerardo Bonet.

El preu mitjà que es pot pagar per la cria de musclo són un 85 cèntims d'euro per cada quilo. El cost és la meitat si els productors poden preparar els vivers amb les cries que aconsegueixen per "captació natural". "Els costos han pujat i la pèrdua és considerable", ha subratllat Bonet.

La mortalitat ha afectat també els darrers musclos comercials que quedaven als vivers de la Badia dels Alfacs, uns 150.000 quilos, i a la badia del Fangar, a l'Ampolla (Baix Ebre), tot i que no hi ha hagut mortalitat, la calor ha provocat pèrdues entre el 15 i el 20%. "Quan fa calor sempre hi ha problemes, el musclo hi ha la possibilita que s'obri i està estressat per la calor i crea problemes", ha detallat el gerent de Fepromodel. "La calor ha començat molt aviat. Altres anys que hi havia mortalitat cap als últims dies d'agost però ens hem trobat que el juliol ha estat un mes de calor extrema. El musclo ja sortia amb molts problemes i al final se'ns ha mort tot", ha afegit.

Només una o dues de la quarantena d'empreses productores de mol·lusc del Delta s'havien acollit a l'assegurança d'AgroSeguro que fa front a situacions com aquesta. Com ha explicat Bonet, descontents amb les taxacions d'altres campanyes, la majoria dels aqüicultors no la contracten.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También