Eufònic: creació excepcional

Del 5 al 8 de setembre. El certamen d’arts sonores, visuals
i digitals de les Terres de l’Ebre presentarà 35 actuacions

30 agosto 2019 07:10 | Actualizado a 30 agosto 2019 07:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les propostes més experimentals i avantguardistes de l’art sonor, visual i digital a nivell mundial es donaran cita en la vuitena edició del festival Eufònic. Sant Carles de la Ràpita i les Terres de l’Ebre seran, del 5 al 8 de setembre, l’epicentre d’un total de 35 espectacles i actuacions que tindran com a protagonistes una cinquantena d’artistes.

El festival d’Arts Sonores, Visuals i Digitals de les Terres de l’Ebre es va presentar aquest dimarts al matí a l’Església Nova de Sant Carles de la Ràpita amb la intervenció del director del certamen, Vicent Fibla; i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de la Ràpita, Èrika Ferraté. Vicent Fibla va destacar que «en aquesta vuitena edició plantegem nous camins i reptes, buscant nous espais per arribar a nous públics»; mentre que la regidora va posar l’accent en què «és un festival que mira tot el territori i les Terres de l’Ebre, per situar-nos com a referència en el món audiovisual, digital i sonor».

L’espectacle inaugural serà A vore de Sònia Gómez & Astrio, un diàleg entre tradicions i modernitat. El que es veurà a la plaça del Cóc de la Ràpita (dijous 5 de setembre, 19 h) és una adaptació en format carrer que s’ha dut a terme en col·laboració amb Fira Tàrrega, on es podrà veure els dos dies següents.

Un dels plats forts serà la presència de William Basinski, mestre de l’ambient que presentarà el seu nou disc, One Time Out, a l’Observatori de l’Ebre a Roquetes en un concert sota les estrelles (5 de setembre, 21.30 hores). De fet, la població s’ha incorporat al festival com a nou espai. «El disc està fet a partir d’ones gravitacionals extretes d’un observatori de Califòrnia; i poder presentar aquest treball a l’observatori ressitua de nou tota aquesta proposta», va explicar el director de l’Eufònic.

Així mateix, entre els referents internacionals també destaquen l’electrònica avantguardista del britànic Pye Corner Audio (7 de setembre, al Pavelló Firal a les 23.30 h); l’artista francès Alex Augier (7 de setembre, a les 21.30 hores, a l’Auditori Sixto Mir); o els quebequesos Push 1 Stop & Wiklow i la seva proposta Membrane, un peça generativa de projeccions volumètriques, fum ascendent i algorismes reactius (6 de setembre, a les 21.30 h a l’Auditori Sixto Mir), entre altres. Sobre aquests, el director del festival va ressaltar que «són artistes que treballen en propostes visuals digitals que vénen de la investigació, i que moltes vegades tenen un component escènic i performatiu important».

 

Aquesta vuitena edició tindrà una destacada participació d’artistes emergents com la rapera anglesa Lady Lykez o la digitalista alemanya dvdv. De fet, les propostes en veu femenina destaquen en la programació d’enguany amb el pop elèctric d’Agost; el poderós r’n’b de la joveníssima Kyne, el subtil pop electrònic de la madrilenya Yamila o l’electrònica en el seu vessant més experimental de Nara is Neus i Clara Brea. «Els gèneres bastards en clau femenina estan presents en tota la programació, des del pop al rap, passant per l’electrònica», va explicar el director del festival. Per últim, pel que fa a la presència d’artistes nacionals destaquen El Petit de Cal Eril, La Estrella de David, Agost, Aalbers, Balfa, Hijos del Trueno o Gambardella, entre altres.

El resultat és una programació que combina noms artístics emergents amb d’altres d’establerts, disciplines i estils, i que s’acomiadarà a la Platja del Suís, on es farà una musclada musical, el diumenge 8 de setembre, amb Sonido Tupinamba i Confeti de odio.

 

PÒRTIC EUFÒNIC

  • Església del castell d’Ulldecona. ‘Ad Iib’, de Michele Spanghero, a les 20 hores.
  • Museu de Tortosa. ‘Sense títol’, de Roc Jiménez de Cisneros, a les 20 hores, divendres, 30 d’agost
  • Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre. ‘Phase transition’, de Kathy Hinde i ‘Piedras del camino’, de Oscar de la Fuente, a les 19 hores, dissabte, 31 d’agost
  • Església Castell de Miravet. Actuació musical: Los Sara Fontán, a les 19 hores, diumenge, 1 de setembre
Tallers i activitats

El festival d’Arts Sonores, Visuals i Digitals de les Terres de l’Ebre també aposta per la formació i el coneixement del certamen. Una de les novetats enguany és la creació d’Eufònic Pro, que esdevindrà un punt de trobada per als professionals. «Hi ha fins a nou activitats entre xerrades, taules rodones, presentacions de projectes, classes pràctiques de gestió d’equipaments...», va destacar el director del festival. Així mateix, completarà l’apartat de formació la iniciativa Eufònic Campus, amb tallers per a joves i adults que inclouran activitats d’improvisació, un taller de dj per a noies o un taller de grafits, entre altres.

Pòrtic Eufònic

Però abans de l’estrena del festival la pròxima setmana, el públic podrà gaudir del Pòrtic Eufònic amb la inauguració de diferents instal·lacions artístiques: Ad lib de l’artista sonor italià Michele Spanghero, a l’església del Castell d’Ulldecona, una escultura sonora que sona i reacciona al ritme que li dicta una màquina de respiració artificial; avui divendres 30 d’agost, Roc Jiménez de Cisneros presentarà Sense títol, al Museu de Tortosa; i el dissabte 31 d’agost, s’inaugurarà a Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, a Amposta, Phase transition, de l’artista escocesa Kathy Hinde.

El dissabte també s’estrenarà a Lo Pati la peça Piedras del camino, d’Oscar de la Fuente, i que trasllada el paisatge sonor del camí de sirga a través de pedres sostretes temporalment d’aquest camí. Pòrtic Eufònic culminarà amb l’actuació de Los Sara Fontán al Castell de Miravet, aquest diumenge. Acompanyada d’Edu Pou, bateria de Za!, Fontán porta el seu violí a extrems insospitats de rara bellesa.

Comentarios
Multimedia Diari