Inicien el primer tractament de l’any contra les larves de mosca negra

Demanen poder decidir sobre el cabal del riu des del territori per poder facilitar els abocaments, que sovint pateixen entrebancs

18 febrero 2021 18:10 | Actualizado a 18 febrero 2021 18:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de l’Ebre) va portar a terme ahir el primer tractament contra la plaga de la mosca negra al tram final del riu Ebre.

L’ens va explicar ahir des de Xerta que s’han realitzat tots els tràmits administratius per tal d’iniciar-lo a temps, durant els primers mesos de l’any, però les condicions climatològiques i l’alt cabal de l’aigua l’han retardat dues setmanes.

La boira i els núvols baixos d’ahir al matí, que no van obrir-se fins primeres hroes de la tarda, van fer dubtar si l’helicòpter podria fer el primer vol entre Tortosa i l’assut de Xerta, però finalment ahir van iniciar-se els tractaments contra les larves de mosca negra al riu. Uns tractaments, expliquen, que si comencen a l’hivern són molt més eficaços contra una plaga que és un vertader problema per als pobles propers a l’Ebre.

«Com a Ajuntament estem contents que es faça per fi el tractament. L’any passat vam veure com de positiu és fer-ho els primers mesos de l’any, sense tantes molèsties com l’any anterior», va explicar l’alcalde de Xerta, Roger Aviñó.

L’alcalde ha fet també una crida per tal que les institucions facen un conveni per poder regular el cabal de l’Ebre des del territori i així facilitar els tractaments, que pateixen endarreriments sovint per aquest motiu.

«Aquesta plaga causa moltes molèsties als pobles que estem a la vora del riu», va afirmar el batlle.

Així mateix va explicar-ho el president del COPATE, Joan Alginet: «S’ha demostrat que no és cosa de l’atzar, que si es fa el primer tractament quan abans millor es nota molt després a l’estiu».

Alginet va denunciar el perjudici que suposa no tenir el control del cabal de l’Ebre. «La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i les hidroelèctriques es passen la pilota els uns als altres. Això és evident i s’ha de saber. Fem una crida com a territori perquè hem de poder disposar dels nostres propis recursos. Sentim frustració perquè tenim una funció tècnica. I hem de fer la feina que ens toca, hem de tenir més pes de decisió, ja que si no es genera un problema social amb la plaga».

Enguany es faran set tractaments per controlar la població de mosca negra, un més que l’any passat. Pel que fa al pressupost de 2021 per combatre la mosca negra i el mosquit és d’1,3 milions d’euros, un 50% del qual aportat per la Generalitat i la resta per la Diputació de Tarragona i els ajuntaments del Delta. El COPATE signarà aviat un acord amb la Generalitat per valor de 3,4 milions d’euros per garantir aquests tractaments els pròxims quatre anys.

Finalment, els tècnics del COPATE faran d’aquí a quatre setmanes mostrejos al riu per comprovar l’eficàcia del tractament dut a terme ahir.

Comentarios
Multimedia Diari