L'Ajuntament de Tortosa organitza la Setmana de la Memòria Històrica

Amb xerrades, mostres i presentacions

M.M.

Whatsapp
Imatge aèria dels bombardejos a Tortosa durant la Guerra Civil.   FOTO: CEDIDA

Imatge aèria dels bombardejos a Tortosa durant la Guerra Civil. FOTO: CEDIDA

El 15 d’abril del 1938, Tortosa va viure el bombardeig més cruent a càrrec de l’aviació feixista italiana mentre la ciutat va ser front de guerra. En total hi van caure més de vint tones de bombes, una xifra superior a la que va assolar la població basca de Guernica. Aquell dia era Divendres Sant, i des d’aleshores es recorda com el Divendres de Sang. Per recordar-ho, l’Ajuntament de Tortosa ha organitzat del 14 al 19 d’abril la segona Setmana de la Memòria Històrica. Comptarà amb conferències, presentacions de llibres i exposicions que volen ajudar a aprofundir en alguns aspectes d’aquella etapa. Un dels més destacats d’esta edició és l’exili forçós al qual es van veure obligats tortosins de l’època.

Demà dimecres 14, a les 19 h, tindrà lloc la conferència ‘Desplaçats de Tortosa, arrelats a Vic’. «Sabem que van ser moltes persones de la ciutat que van haver de refugiar-se a Vic, i per això comptarem amb la dissertació de l’historiador osonenc Xavier Cateura, que ha fet un treball de recerca sobre els exiliats tortosins a Vic», detalla la regidora de Memòria Històrica, Dolors Bel. La conferència comptarà també amb una primera introducció a càrrec del periodista i investigador local Andreu Caralt, que servirà per contextualitzar el moment de l’èxode viscut a la ciutat, incidint en els aspectes socials. La conferència es podrà seguir per les xarxes socials de l’Ajuntament de Tortosa.

Dijous 15, el club de lectura de la biblioteca Marcel·lí Domingo estarà centrat en el reconegut còmic ‘Maus’, guanyador d’un premi Pulitzer, que narra amb il·lustracions el suplici de la comunitat jueva a l’Alemanya nazi. L’acte, a les 19 h, té accés limitat per les mesures covid. Posteriorment, a les 19.30 h a l’aula didàctica del Museu de Tortosa, tindrà lloc el lliurament dels segons premis Petjades, que reconeixen els treballs de recerca de memòria històrica fets pels estudiants dels instituts.

Divendres, està prevista la presentació del llibre ‘Ens van robar la joventut’, a càrrec del seu autor, l’escriptor Víctor Amela, que pren com a protagonistes els integrants de la Lleva del Biberó. Finalment, dissabte a les 12 h tindrà lloc la inauguració de l’exposició ‘Perseguits i Salvats’, organitzada per Amics i Amigues de l’Ebre al Museu de l’Ebre.

Comentarios

Lea También