La Generalitat sacrificarà prop de la meitat dels braus de l'illa de Bous

El delegat del Govern anuncia la contundent decisió d´acord amb dos informes d'Agricultura i Territori. Els animals no sacrificats continuaran vivint a l'illa en estat salvatge

19 mayo 2017 16:45 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Generalitat ha decidit sacrificat entre 7 i 8 braus de l’illa de Bous del riu Ebre, prop de la meitat de tota la colònia formada entre 18 i 19 exemplars. Així ho ha anunciat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, que sustenta la decisió en les recomanacions de dos informes redactats pel Departament d’Agricultura i el de Territori i Sostenibilitat.

El grup d’animals salvatges que habiten l’espai es trobava l’any passat en estat famèlic a causa de l’escassetat de menjar per l’extrema sequera. Grups de voluntaris van decidir donar menjar als bous pel seu compte mentre Agricultura estudiava com resoldre el complex assumpte.

Després de demanar els respectius informes, s’ha pres aquesta contundent determinació. Els dos informes, detalla Pallarès, constaten, en primer lloc, que hi ha un nombre excessiu d’animals salvatges per les reduïdes dimensions de l’illa fluvial, situada davant Vinallop (Tortosa).

En segon terme, que no hi ha prou aliments per a tots ells. I en tercer lloc, que alguns dels exemplars presenten evidents «símptomes de debilitat i pateixen malalties derivades de la insuficient alimentació» i que a causa d’això acabaran morint. D’aquesta manera, s’ha acordat «sacrificar els animals dèbils per evitar el seu patiment», assegura el delegat.

La mesura, de retruc, ha de permetre garantir la viabilitat de la resta dels bous d’acord amb els recursos alimentaris disponibles i les dimensions de l’illa. «El grup quedarà reduït a prop de la meitat, a partir de llavors farem un seguiment i veurem com evolucionen», ha manifestat Pallarès.

La decisió trenca amb la possibilitat apuntada per Agricultura l’octubre passat de mantenir tots els bous, separar-los per sexe i controlar la seva reproducció.

La Generalitat havia descartat amb anterioritat el trasllat dels animals fora de l’illa, per exemple a una ramaderia, pel risc de malaltia que poguessin transmetre i en considerar-ho inviable, ja que s’haurien de sacrificar els animals per complir la normativa vigent de traçabilitat.

L’any 2012 els braus de l’illa de Bous van patir un primer episodi de fam i el Govern català va assegurar llavors que els retiraria a un lloc millor per evitar el seu estat, promesa que després no va complir.

Comentarios
Multimedia Diari