La URV excava el jaciment dels Malladarets

La troballa d’una fletxa de bronze situa el poblat protohistòric entre l’edat del bronze i la primera edat del ferro

REDACCIÓ

Whatsapp
Treballs al jaciment protohistòric dels Malladarets, situat als peus del Penyaflor. FOTO: URV

Treballs al jaciment protohistòric dels Malladarets, situat als peus del Penyaflor. FOTO: URV

El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha iniciat la segona campanya d’excavacions al jaciment protohistòric dels Malladarets, a Alfara de Carles. Descobert el 2014 arran d’una troballa casual d’unes peces de ceràmica que va fer un agent rural, aquest jaciment està situat entre el barranc de la Conca i el de la Vall Cervera, just als peus del cim del Penyaflor, la qual cosa indica la seua importància estratègica i de control d’accés al Port. També es tenen indicis que el principal sistema productiu del poblat era la ramaderia.

«Encara no tenim molta informació perquè hem excavat molt poc, però és un jaciment que promet molt i que sobresurt per les seues dimensions», explica Marc Fontanet, doctorand de la URV i codirector de les excavacions juntament amb Marc Prades. Així, tot i que inicialment se va datar entre els segles VII i VI abans de la nostra era, els arqueòlegs no descarten ampliar la cronologia del jaciment i situar la seua fundació en un període anterior. Això el convertiria en un dels més grans d’aquesta època documentats al sud Catalunya. Ara per ara, cal destacar la troballa d’alguns elements que s’haurien de datar entre finals de l’edat del bronze i la Primera edat del ferro, com ara una punta de fletxa de bronze que podria ser del segle VII anE. «El principal problema és que està sent molt pobre pel que fa a les restes ceràmiques que hi apareixen i això ens dificulta la datació», argumenta Fontanet.

Les excavacions van començar la setmana passada i finalitzaran aquest divendres 16 d’octubre. S’han centrat en la zona sud del jaciment i ja porten excavats més de 100 metres quadrats que han permès delimitar el que sembla un mur i alguns habitatges. Una de les troballes que han fet ha estat una eina de bronze semblant a una mena d’escarpra, però encara se’n desconeix la cronologia i l’ús.

En els treballs hi participen una desena d’arqueòlegs del GRESEPIA i estudiants del Màster d’Arqueologia Clàssica de la URV. La intervenció forma part del pla quadriennal de recerca arqueològica del Departament de Cultura i compta també amb el suport econòmic de l’Ajuntament d’Alfara de Carles.

Comentarios

Lea También