La clotxa, protagonista de la comarca riberenca

La XV Festa de la Clotxa tindrà lloc aquest diumenge i donarà el tret de sortida a les jornades gastronòmiques celebrades fins al maig

04 abril 2018 09:35 | Actualizado a 04 abril 2018 09:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, en la seva quinzena edició, tindrà lloc a l’EMD de la Serra d’Almos aquest diumenge, 8 d’abril. La clotxa és el plat més típic de la gastronomia de la comarca, i s’ha convertit en un actiu gastronòmic molt important. Es tracta del plat tradicional riberenc per excel·lència, elaborat amb pa, arengada i tomàquet, ceba i all a la brasa, rememorat així els seus orígens de pagès.
A dos quarts d’onze del matí la cercavila amb l’actuació del grup The Mckensy’s Clan Band donarà el tret de sortida a la festa. Tot seguit, tindrà lloc el pregó a càrrec de Jeroni Castells, xef del restaurant Les Moles, d’Ulldecona, reconegut amb una estrella Michelin des de 2013.

Tot i ser un poble petit, els habitants de la Serra d’Almos s’han implicat totalment en la festa, que comptarà amb 40 voluntaris per preparar 1.300 clotxes. El seu principal actiu és l’agricultura i els seus productes estrella són el vi i l’oli. A banda, és conegut arreu de la comarca i dels territoris veïns pel seu pa i les coques de la Serra, que acompanyaran la Festa de la Clotxa, sumant-hi així altres productes locals de qualitat. 
La clotxa estarà regada per l’oli de la Cooperativa Agrícola de la Serra d’Almos, que també oferirà el seu vi per acompanyar l’àpat. A banda, també es comptarà amb el vi del Celler Cedó Anguera, l’altre productor local de vi del poble. 

La presentació de la festa i les jornades va tenir lloc ahir, a l’Església Vella de Ginestar, amb una àmplia representació del sector turístic i de la restauració del territori. La presidenta comarcal, Gemma Carim, remarcava que, tot i que la festa ja ha recorregut tots els municipis de la comarca, continua permetent que els participants visitin indrets nous, com és en aquest cas la Serra de l’Almos.

El president de l’Associació d’Empresaris d’Hosteleria de Tarragona, Xavier Jornet, remarcava el gran valor de les jornades de la clotxa, per la seva particularitat amb un producte autòcton i diferent. «Es necessiten elements amb aquesta singularitat que ajudin, no només la restauració, sinó el turisme de la zona en general».

Activitats complementàries
A banda de la popular elaboració i degustació de la clotxa, hi ha organitzades nombroses activitats paral·leles. El dia de la festa s’instal·larà un mercadet de productes locals i comarcals, on es podrà veure i comprar artesania de la Ribera d’Ebre. A la sala d’actes de l’Ajuntament, un grup d’artistes de la Serra d’Almos exposaran les seves pintures, escultures i puntes de coixí en una mostra d’art del poble. Aprofitant la floració dels cirerers i els últims dies de La Ribera en Flor, a la vegada, també es podrà gaudir de diferents activitats al voltant d’aquest esdeveniment turístic. 

La Festa de la Clotxa dóna el tret d’inici a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa, que s’allargaran fins al 6 de maig en catorze establiments de tota la comarca riberenca. Cada un d’ells oferirà la seva pròpia versió de la clotxa, conservant els ingredients bàsics, i a partir d’allí passant des de la clotxa més tradicional fins a altres propostes més innovadores pel que fa al format o als ingredients. Les cartes dels restaurants participants oferiran menús que aniran des dels 15 fins als 25 euros. 

14 establiments 

Les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa tindran lloc a: Restaurant El Casal de Benissanet, Casa Castro i Restaurant Fornieles de Flix; Pas de l’Ase de Garcia; Restaurant Turú de Móra d’Ebre; Can Secundino, Restaurant Ferran, Heaven’s Door, Mas dels Subirats i La Teca de Móra la Nova; i Càmping de Riba-roja d’Ebre. 

Comentarios
Multimedia Diari