L'extracció dels llots tòxics del pantà de Flix arriba al 80% i finalitzarà a la tardor

Del total de fangs retirats fins ara del llit de l'embassament, només un 11 per cent ha requerit el tractament de descontaminació previ al seu trasllat defintiu a l'abocador

19 mayo 2017 23:06 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La societat estatal Acuamed ha retirat el 80 per cent dels llots tòxics dipositats fa dècades a l’embassament de Flix i espera que l’extracció finalitzi a la tardor, una data que suposa un petit endarreriment sobre la data anunciada l’any passat, quan es va estimar l’acabament dels treballs a la primavera d’enguany. En tot cas, aquesta obra, considera pionera a nivell mundial pels seus promotors, es tancarà dins el termini previst, abans de l’1 de gener de 2016.

La directora del projecte, Azahara Peralta, ha justificat al Diari que en els últims mesos la presència de les esculleres i la retirada de sediments de mida més gran ha disminuït «la producció» i ha produït aturades «esporàdiques» per errades mecàniques.

L’avinguda del riu Ebre en els últims dos mesos, per sobre dels 1.400 metres cúbics per segon en alguns dies, no ha alterat, en canvi, el ritme dels treballs. El disseny del recinte tancat es va calcular per suportar una crescuda de l’Ebre de fins a 3.000 m3/segon, que en cap cas s’ha produït.

Això no obstant, Peralta apunta que es realitzaran en breu controls de seguretat de tot el recinte tancat, un cop el cabal disminueixi progressivament, com de fet està succeint.

 

Un 11 per cent, tractats

A hores d’ara, més de dos anys després d’haver-se iniciat l’inici de l’extracció, resten per retirar part dels residus situats al lòbul central de la muntanya tòxica. En la seva major part són sediments de compostos volàtils i mercuri, «i no són més perillosos del ja retirats fins ara», afegeix la responsable de l’obra.

Acuamed va retirar primer els llots situat davant de la planta de fosfats d’Ercros, principalment, residus de radionúclids. En acabar es van retirar els llots contaminats pel que s’anomena PCB, bifenil policlorat. De fet, la muntanya tòxica que sobresortia en forma de canyars a la riba dreta del pantà (veure imatge) ha desaparegut completament.

En tot cas, del total de sediments dragats fins ara, només un 11 per cent han necessitat tractament per trobar-se contaminats per sobre de la normativa vigent, mentre que el projecte preveia una xifra d’entre el 15 i el 20 per cent.

Això a banda, Peralta ratifica que en els dos anys de treballs no s’han produït incidències importants, a banda de les derivades d’uns treballs d’aquesta magnitud, com el trencament en algun moment de la maquinària utilitzada.

Dirigida per Acuamed i executada per Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), l’obra té un cost total de 165 milions d’euros, cofinançats en un 70% per la Unió Europea.

La finalització dels treballs abans del 2016 respon a la possibilitat de perdre aquest finançament comunitari si no es compleix el termini.

 

Obra única al món

Acuamed insisteix que és tracta d’una «obra única a nivell mundial», no només per la complexitat dels treballs a executar sinó per tractar-se d’un volum molt elevat de residus contaminats, a l’interior d’un riu, i en un riu d’una gran rellevància per a l’activitat humana com l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari