Literatura a escena

Móra d’Ebre. La fira Litterarum presenta un cap de setmana ple d’activitats en directe i gratuïtes per a tots els públics

29 mayo 2020 17:51 | Actualizado a 29 mayo 2020 18:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La 13a edició de Litterarum Móra d’Ebre presenta un cap de setmana, fins diumenge, carregat d’activitats en directe que es podran seguir de manera gratuïta i oberta al web www.litterarum.cat. També, com és tradicional, altres destinades només a programadors i artistes. Pel que fa als protagonistes, presentem aquí una petita pinzellada del que es podrà assaborir en línia avui i demà.

‘Bestiari’
Dintre de Litterarum Petits, avui (12 hores) Gemma Abrié i Manu Sabaté interpreten aquesta producció basada en una selecció de diaris de Josep Carner. «L’origen de Bestiari va ser un projecte discogràfic, un llibre-CD enregistrat amb una trentena de músics. La idea original era pedagògica, per acostar el poeta als més petits. Però va agradar tant que ens van  demanar fer una adaptació amb una formació de sextet», explica el Manu Sabaté. No obstant això, el públic al qual va dirigit no només són menors. Cada poema està dedicat a un animal i la gràcia que té és que «aprofita el bestiari per parlar de com som les persones. Hi ha poemes que són crítica mordaç i hi ha que són més agradables», detalla. Avui, però, aquest sextet passarà a duet, amb el mateix Manu amb la gralla tenora i el clarinet baix i la veu de la Gemma Abrié. «Estic encantada de poder agafar els textos i donar-los una altra dimensió», manifesta la Gemma. L’artista canta i toca el contrabaix i assegura que és precisament aquesta dualitat la que li ha permès participar en el Bestiari. Ambdós viuen dintre de la mateixa regió sanitària, per la qual cosa avui es trobaran per oferir aquest concert plegats. «La música si no és compartida no és res», diu la Gemma. 

‘Collirem els estels’
També avui a les 22.00 hores, és el moment de l’espectacle musical Collirem els estels, de Patrícia Caicedo i Manuel Ruiz, basat en la poesia de Carles Duarte. «Són un conjunt de cançons que celebren l’amistat del Carles i el Màrius Sampere, mort el 2018». Es tracta de quatre composicions, Collirem els estels, Naveguem entre somnis, Capvespre i Guarda aquesta nota». Pel que fa a aquesta última, Patrícia conta com Carles, després de mort Màrius, remenant entre els seus papers va trobar una nota que deia: Jo estic viu, i tu? T’ho pregunto perquè fa dies que no ens diem res. Guarda aquesta nota al teu racó més fosc, que no es descolorida el sentit. Signat, l’amic del cor. I a dalt un nom: Carles. Patrícia explica com durant aquest confinament ha tornat a agafar la guitarra, instrument que no tocava des de l’adolescència. I és com la bicicleta, mai no s’oblida? «Millor que la bicicleta», respon la cantant lírica. «M’ha passat una cosa molt bonica i és que en Carles m’ha enviat uns poemes, un fet que m’ha tocat molt, de tal manera que he fet unes cançons amb aquests versos del confinament. Una es diu Pètals. L’altra, Potser amb la guitarra. Resultats de reviure aquest instrument, de compondre. Uns temes que per primera vegada el públic podrà sentir avui al Litterarum. 

‘Memorial de Setmana Santa’
«M’agradaria explicar a la gent que no s’espanti», diu l’escriptor Toni Gomila des de les Illes Balears amb relació al títol de la proposta teatral, Memorial de Setmana Santa. «És un text de Blai Bonet -continua-, el principal poeta mallorquí del segle XX. I el que faig és el pregó de Setmana Santa que li van encarregar amb ell enguany fa 40 anys (1980). Bonet, com tenia formació tant religiosa com literària sap unificar molt bé aquests mons. I és absolutament vigent avui en dia». Tot i que el públic podrà recuperar demà amb Gomila (20 hores), la Setmana Santa enguany no celebrada, es tracta d’una perspectiva diferent. En aquest sentit, l’autor revela que «el gran valor del text és que prescindeix de tot el folklorisme propi de Setmana Santa i el desmitifica, el dessacralitza i explica una història humana, en la qual molts es poden reflectir». Així, apareixen els passatges més coneguts com el dia del ram, del dijous Sant, del Sant sopà, el calvari, el judici... «Passa per tot, però no és en absolut allò que hem sentit tota la vida, sinó un relat que parteix des d’un altre lloc diferent, que és un coneixement profund de la història sagrada i dels recursos literaris de l’època». Durant el confinament, l’espectacle es va penjar per entregues a la web de la Casa Museu de Blai Bonet.

‘Poemes de maternitat’
Marta Elka i Toni Pastor tanquen la jornada de demà amb Poemes de maternitat, a partir de textos del llibre de Carme Riera Temps d’espera (22 hores). «Va ser un repte perquè hi havia poemes realment breus que volien dir moltes coses sobre el procés de l’embaràs perquè els sentiments i tot el que remou és molt profund», comenta Marta Elka, també des de les Illes Balears. Per a la fira Litterarum s’ha fet una adaptació «centrada sobretot en la part de la lletra perquè es pugui tenir un tast d’aquest procés que ella va descriure. I encara que hem hagut d’obviar parts musicals més descriptives, es podrà apreciar la feina feta», detalla la compositora, qui justament va quedar-se embarassada preparant aquest treball. «És màgia», afirma. «Em va anar molt bé per a comprovar que allò que escrivia era realment cert. Hi ha moltíssimes coses amb què una dona que ha estat mare, i potser alguna que no, se sent identificada. Uns poemes que Carme Riera va escriure per visibilitzar l’embaràs i com afecta les dones».

Comentarios
Multimedia Diari