Ofensiva de la Terra Alta per frenar nous projectes eòlics

El Consell Comarcal proposa als ajuntaments la tramitació d’una moratòria a nous parcs eòlics i fotovoltaics, a través de la modificació de normes urbanístiques municipals

16 junio 2021 09:54 | Actualizado a 17 junio 2021 16:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell Comarcal de la Terra Alta ha presentat als consistoris de la comarca la proposa una moratòria a nous projectes eòlics i fotovoltaics de gran envergadura en zones no urbanitzables, a través de l’inici d’un procés de modificació de normes urbanístiques municipals. 

Per tramitar aquesta moratòria, l’ens comarcal ha proposat que sigui una empresa especialitzada en assessorament energètic qui dugui a terme la preparació de la documentació per a tramitar la modificació urbanística, l’elaboració de la zonificació òptima i els condicionants per a aquest tipus d’instal·lacions, així com l’organització d’un procés participatiu. 

El Consell Comarcal de la Terra Alta, a més, ha ofert als consistoris el cofinançament dels serveis que prestarà aquesta empresa per aquest efecte. Amb el cofinançament, els serveis costaran al voltant de 750 euros per ajuntament, tot i que el trasllat d’aquest informe a la planificació urbanística correrà a càrrec de l’ens municipal.

Aquesta proposta vol retornar a cada ajuntament la sobirania sobre el seu territori i ajustar les ubicacions de noves infraestructures i dels condicionants a complir mitjançant l’aplicació de criteris tècnics. 

Guanyar temps
Des del Consell Comarcal de la Terra Alta s’és conscient que aquesta no és una acció definitiva però consideren que permetrà guanyar temps a l’espera d’obrir altres vies, com ara «una nova normativa catalana amb més consideració cap a les zones rurals ja massificades o un catàleg del paisatge, entre d’altres.

Recorden que la Terra Alta, amb el 2% de superfície i el 0,15% de població, concentra el 25% de la potència eòlica instal·lada a Catalunya. Amb la implantació dels projectes que estan en tramitació, la potència instal·lada augmentaria un 85% i el nombre de molins passaria de ser 148 a 201. També s’han presentat avantprojectes per a 7 centrals solars que ocuparien 340 hectàrees.

La proposta, presentada en el marc del consell d’alcaldes, ha tingut una bona rebuda per part dels consistoris terraltins. A dia d’avui, cinc dels dotze ajuntaments de la comarca ja han manifestat la seva voluntat de participar-hi. Hi ha de límit fins el 25 de juny per adherir-se formalment a la iniciativa. 

Comentarios
Multimedia Diari