Tortosa emmudeix el Dijous Sant a mitjanit davant el Crist de la Purísima

La capital ebrenca iniciava la solemne processó del Silenci sota l’únic so del repic dels tambors, fidels a la seva devoció

19 abril 2019 23:26 | Actualizado a 19 abril 2019 23:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les campanes anunciaven l’arribada de la mitjanit de Dijous Sant i Tortosa emmudia automàticament, com cada any en aquesta data. El cel tapat pels núvols i el fort vent que bufava eren els protagonistes dels minuts previs a la mitjanit, mentre tothom tenia el cor encongit esperant que la pluja no arruïnés una nit tant important per a la ciutat. 

En tocar les dotze, la processó va poder començar amb total normalitat, donant els seus primers passos a la plaça de la Immaculada. Els carrers romanien més callats que mai, i el silenci es va convertir en el nou protagonista de la nit.

Ningú s’atrevia a trencar-lo en un moment tan solemne, la mitjanit que dona pas al Divendres Sant, mort de Jesucrist. L’únic so que es podia sentir eren els solemnes i calmats tambors que ressonaven anunciant que alguna cosa molt important estava passant.

L’ambient que es respira pels estrets i foscos carrers durant aquesta nit és, certament, inquietant. Un aura d’emoció i melancolia embolcallava la multitud que acompanyava el Sant Crist de la Puríssima, l’únic pas que desfila en aquesta processó del Silenci, portat a mans.

La Creu dels Improperis va encapçalar dijous el pas de les confraries participants: la Confraria Sant Antoni dels Pagesos, Mare de Déu del Roser, la Puríssima Sang, la de Santa Clara, la dels Natzarens de la Passió, el Sagrat Cor de Jesús, Maria Immaculada, la del Sant Crist de la Puríssima, les Cinc Llagues i la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors.

Enguany el trajecte va tenir un petit canvi amb la finalitat d’evitar algun carrer que era extremadament estret i on era complicat circular amb el Sant Crist. En sortir de la plaça de la Immaculada, la multitud es va dirigir cap al carrer Jaume Tio, i després ja es va seguir amb el recorregut de tots els anys, passant per tot el barri de Remolins, la zona del voltant de la Catedral, el carrer de la Rosa, la plaça Agustí Querol i el carrer Montcada, fins arriba a la plaça dels Dolors.

Un any més les bandes de la Confraria dels Pagesos i del Sant Crist de la Puríssima acompanyaven l’acte, que va arribar al seu punt àlgid en passar per l’Absis de la Catedral. En el seu pas per aquest punt només hi ha la il·luminació dels focus del terra, de forma que l’ambient que es genera és encara més solemne. El pas per la Catedral és la zona on tots els anys es concentra la major afluència de gent.

Durant el seu trajecte, la pluja va començar a fer-se sentir entre la processó. Tot i això, l’acte va continuar el seu camí i la multitud que l’envoltava no va defallir. El pas es va accelerar una mica, i al voltant de la una i mitja de la matinada el Sant Crist ja entrava a l’Església de la Puríssima. Aquesta escena es convertia un any més, en la més emocionant, quan tots els visitants esperaven l’arribada del Sant Crist per poder-lo lloar. La processó donava així per acabada entre aplaudiments i alguna que altra llàgrima del públic, i acompanyada per la dolçor del cant de La Saeta.

Fi de la Setmana Santa

Finalment, ahir va tenir lloc a les vuit del vespre la processó del Sant Enterrament, que va seguir el mateix trajecte de tots els anys, sense cap canvi.

En aquest cas la processó es va iniciar a la plaça de la Cinta, com la Processó de la Passió, i va acabar al mateix lloc, després de realitzar un llarg recorregut que comprenia també els carrers comercials i l’avinguda de la generalitat. Tot i que, un cop més, el cel ennuvolat feia dubtar els ciutadans de Tortosa sobre si podrien gaudir de la processó, la pluja es va contenir i aquesta es va poder dur a terme sense cap contratemps.

Es culminava així, ahir al vespre la Setmana Santa tortosina 2019.

 

Comentarios
Multimedia Diari