Un festival convertirà Alcanar en la capital del món ibèric a l'Ebre

El Mercat Iber que organitza Alcanar des de fa 20 anys es converteix en el Festival Tyrika, que se celebrarà el 14 i 15 d’octubre i que naix amb l’objectiu de convertir-se en referent al país

27 septiembre 2017 08:50 | Actualizado a 28 septiembre 2017 10:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tyrika és el nom d’una mítica ciutat ibèrica de la qual només se sap que estava situada entre la desembocadura del riu Ebre i Peníscola. Podria ser, per tant, Alcanar. Aquest és el nom, Tyrika, que tindrà el nou festival sobre el món ibèric d’Alcanar, agafant el relleu del Mercat Iber que se celebra a la població des de fa 20 anys, i que vol convertir-se en un referent a tot el país.

El festival se celebrarà els propers 14 i 15 d’octubre. L’objectiu és apropar d’una manera lúdica i festiva el món dels ibers als ciutadans.

El festival estrenarà un concepte on barreja tota mena d’activitats, per a totes les edats, amb la voluntat de fer més present la cultura dels ibers en l’imaginari col·lectiu. Entre les novetats presentades ahir, destaquen una zona de tavernes i escenificacions de la vida quotidiana a la Moleta del Remei.

Al festival tampoc hi faltaran les diferents actuacions i espectacles de carrer ambientats en l’època ibèrica o les passejades amb poni i carro. També es podrà gaudir del treball dels artesans de la terrissa, la pauma, el teler o el tint, entre altres, i de la resta de parades que tradicionalment ha acollit el mercat.

L’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, ha explicat que les dues localitzacions clarament diferenciades del festival seran el nucli antic i el jaciment de la Moleta del Remei. El festival se centrarà en tres eixos: un primer de divulgatiu amb exposicions, tallers, conferències i una jornada de portes obertes a la Moleta; un segon, ludicofestiu, amb una zona de tavernes; i un tercer eix que serà el propi mercat tradicional de Sant Miquel amb demostracions d’oficis i artesans. 

El Museu de les Terres de l’Ebre ha preparat per a l’ocasió una exposició sobre la taula dels ibers.  La mostra ensenya com a partir dels estris de taula i els costums gastronòmics es van descobrint els canvis socials i polítics d’aquella societat cap a un sistema més jeràrquic. Com ha assenyalat Mar Villalbí, arqueòloga i conservadora del Museu de les Terres de l’Ebre, gràcies a les troballes del jaciment de Sant Jaume i de la Moleta del Remei, es pot anar resseguint la societat que va evolucionar des de la primera edat del ferro, amb materials fets a mà, a partir dels contactes amb el món colonial, fets amb torn.

Obres de millora a la Moleta del Remei

L’Ajuntament d’Alcanar i el Museu de les Terres de l’Ebre han impulsat una actuació per conservar i rehabilitar el patrimoni arqueològic de la Moleta del Remei. Les obres ja han començat i finalitzaran abans de la celebració del festival d’Alcanar, el 14 i 15 d’octubre,  ja que el jaciment en serà un dels escenaris. 

L’Ajuntament ha adjudicat l’obra a la baixa a l’empresa Bioma per un import de 8.469,98 euros (IVA inclòs). Tanmateix, el consistori compta amb una subvenció de 5.194,59 euros de la Diputació de Tarragona, amb la qual es cobrirà la major part de la despesa.

Les obres es faran en dues actuacions diferenciades. D’una banda, la neteja i reconstrucció de les estructures de l’àrea didàctica de Tibast, situada a l’entrada del parc arqueològic i a la vora de les oliveres mil·lenàries. Les tasques consistiran a reconstruir els dos forns, així com les parets i el paviment interior de l’àmbit domèstic.

D’altra banda, es rehabilitaran l’únic forn i una de les llars de foc localitzats a l’àmbit 7 del poblat de la Moleta del Remei i es crearà un sòl d’ocupació, que representarà el terra que xafaven en aquella època. Una persona especialista en arqueologia i una altra en restauració supervisaran  el desenvolupament de les tasques.

Comentarios
Multimedia Diari