Alcanar i Ulldecona fan un sobreesforç econòmic per culpa dels aiguats

Els ajuntaments han hagut de fer front a tot tipus d’arranjaments a l’espera de rebre les ajudes per zona catastròfica

28 febrero 2022 19:10 | Actualizado a 01 marzo 2022 16:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sis mesos després dels aiguats del passat 1 de setembre que van afectar especialment les Cases d’Alcanar, Alcanar Platja i Ulldecona, avui encara hi ha molta feina per fer. Els danys es valoren en 2 milions d’euros a Alcanar i 1,5 a Ulldecona. Són unes xifres molt elevades que afecten i tensionen les arques municipals. Els ajuntaments estan fent front a tot tipus d’arranjaments i endeutant-se, a l’espera de rebre les ajudes per la declaració de Zona Catastròfica.

«La situació d’Alcanar és molt delicada», explica el seu alcalde, Joan Roig. «Un poble que estava sanejat i tenia un romanent de 2 milions d’euros amb molts projectes per fer haurà de passar-se anys gestionant els danys dels aiguats». L’esvoranc que es va obrir a la façana marítima, les destrosses a la zona portuària o els danys a restaurants, comerços i particulars ja s’han reparat majoritàriament, però no així l’extensa xarxa de camins i altres afectacions que no es veuen a primer cop d’ull: «els llocs més visibles es van arranjar els primers mesos, però a dia d’avui encara estem gestionant l’emergència, que no s’acabarà fins que no tornem a l’estat del dia d’abans dels aiguats, i això no passarà fins d’aquí a molts anys», expressa Roig. «La xarxa de camins està destrossada, hi ha problemes al subsòl, s’han de renovar canalitzacions, netejar... Hi ha molta feina que no es veu i que requereix de molts recursos que el nostre poble no disposa. Els pagesos necessiten accedir a les seues finques a diari».

A l’espera de rebre les ajudes per la Zona Catastròfica, l’Ajuntament s’està endeutant. Només els primers dies l’Ajuntament d’Alcanar va gestionar 250.000 euros per fer front als danys dels aiguats, als quals cal sumar l’arranjament de camins. Els residus dels aiguats estan acumulats en diferents punts del terme municipal i encara s’han de recollir: això seran 160.000 euros més. La reparació del camp de futbol també ascendeix a 270.000 euros.

Roig detalla que el cas d’Alcanar és segurament excepcional a Catalunya: dels 8 milions d’euros demanats per reparar els danys dels aiguats de l’octubre del 2018 i fer un pla de millora per prevenir precisament nous aiguats, finalment van rebre 900.000. Solament tres anys més tard, els aiguats del passat 1 de setembre van tornar a destrossar el terme municipal.

A Ulldecona la gestió dels aiguats també està condicionant les arques municipals i l’Ajuntament ja ha fet actuacions per valor de 250.000 euros. El pressupost d’enguany preveu un crèdit 1.700.000 euros, i 600.000 són inversió per a la millora dels camins. «Tenim força avançada la reparació dels danys als camins, com a mínim el seu accés, ja que es va fer una actuació d’urgència, però ara cal el seu arranjament definitiu, ja que estem pendents de les ajudes per poder fer-hi front», explica l’alcaldessa Núria Ventura.

En aquest sentit Ventura demana celeritat per rebre les ajudes: «els ajuntaments som la primera administració que fa front als danys i els últims en rebre els diners. És una demora insoportable per a ajuntaments petits». Per posar un exemple: fa tot just quinze dies es van adjudicar les obres als camins afectats pels aiguats de l’octubre del 2018.

Per una altra banda, altres administracions han efectuat ja inversions, com les actuacions del Departament d’Acció Climàtica als lligallos o camins públics ramaders de la seua titularitat, així com les actuacions de l’Agència Catalana de l’Aigua en trams de barranc o neteja d’espais.

L’Ajuntament d’Ulldecona i l’ACA també estan estudiant actuacions a mig i llarg termini per garantir un nou sistema d’evacuació de les aigües pluvials de la zona del polígon de Valldepins, una de les més afectades pels aiguats amb nombroses naus i espais inundats. També el Ministeri de Transport i Mobilitat ha millorat el lateral de l’AP-7 i els passos subterranis, de forma que l’espai estarà molt més preparat per a uns nous aiguats.

Comentarios
Multimedia Diari