Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Amposta torna als seus orígens com a ciutat al s. XX

El municipi celebra la XIV Festa del Mercat a la Plaça intentant tornar a la normalitat. Es busca recuperar la presencialitat en els actes

| Actualizado a 21 mayo 2022 11:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Fins al diumenge 22 Amposta torna a viatjar al passat. Durant els dies que dura la Festa del Mercat a la Plaça, l’ambient dels carrers del nucli antic recordarà el principi del s. XX quan la localitat va rebre el títol de ciutat.

L’esdeveniment, que enguany arriba a la XIV edició amb el comerç com a eix temàtic, va començar dijous amb una de les activitats més populars de la festa, el sopar a les fosques acompanyat de la rondalla. Ahir a la tarda es va inaugurar el mercat d’època amb música i, més tard, després d’interpretacions d’oficis històrics va celebrar-se l’acte inaugural amb el pregó a càrrec de la comerciant Alícia Valldepérez, interpretant a Conxita Recasens, del negoci centenari, Casa Chordà. La inauguració va estar acompanyada de música i va comptar amb la presència de representats polítics del territori així com de Saint-Jean-de-la-Ruelle, municipi agermanat amb Amposta.

La presentació va posar èmfasi en el tema de la festa d’enguany, el comerç, un factor clau en el desenvolupament de la ciutat i el creixement de la societat ampostina. Tant el pregó com la festa són un homenatge a l’activitat econòmica.

La presentació va donar pas a variades activitats d’arts escèniques, tant d’interior com itinerants i d’exterior, projeccions de cinema, desplaçaments amb vehicles antics i tradicionals com passejades amb carro i cavall o travessies amb el Sirgador, tallers i rutes pels aparadors de la ciutat.

Totes les propostes per a la festa estan ambientades amb música i una decoració que recorda el principi del s. XX amb la participació de veïns i veïnes representant personatges rellevants i d’oficis desapareguts o que han evolucionat amb el temps, sigui per manera de fer o per indumentària.

Durant el cap de setmana també s’han recuperat els comerços, bars i tavernes al carrer. En aquesta edició s’han instal·lat al carrer major i als carrers adjacents, parades de comerciants locals i artesans que exposen juntament amb les tavernes, gestionades per entitats locals i establiments de restauració. En aquestes, es podrà també fer ús dels gots reutilitzables que l’Ajuntament ha creat per als actes d’oci i que es podran comprar o agafar en dipòsit per un euro.

D’aquesta manera, el municipi vol recuperar la festa i fer-ho amb la normalitat d’abans de la pandèmia. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament s’ha buscat reprendre l’essència de la festa i, així, continuar impulsant-la per arribar a aconseguir l’objectiu de convertir-la en un referent a nivell català.

Actes relacionats

Per tal de complementar la programació, s’han fet altres actes anteriors i paral·lels com un cicle de conferències sobre el comerç a principis de segle, una taula rodona per homenatjar als quatre comerços centenaris en actiu, una exposició que recull diversos objectes relacionar amb l’activitat comercial al municipi de finals del s. XIX i principis del XX, rutes, visites teatralitzades i activitats lúdiques i educatives als centres escolars.

Comentarios
Multimedia Diari