Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Arrenca la vacunació de Covid a residències i majors de 80 anys

    Els usuaris de la residència diocesana de la gent gran Sant Miquel Arcàngel de Tortosa han estat dels primers a rebre la quarta dosi, juntament amb la vacuna de la grip

    26 septiembre 2022 17:21 | Actualizado a 26 septiembre 2022 23:54
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Més de 5.000 veïns de les Terres de l’Ebre, entre usuaris de residències de la gent gran i el conjunt de la població major de 80 anys, seran els primers en rebre la quarta dosi contra la Covid. La campanya de vacunació va arrencar aquest dilluns i es du a terme de forma conjunta amb la de la grip. La residència Sant Miquel Arcàngel de Tortosa va ser un dels primers punts on van arrencar aquestes vacunacions.

    Segons detalla el gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, el doctor Joan Nin, enguany s’ha avançat un mes de vacunació de la grip, per poder fer simultànies les dues vacunes. «La vacunació és una arma fonamental per controlar les epidèmies», remarca Nin.

    Segons explica, la Covid a les Terres de l’Ebre es troba ara «plenament controlada» a nivell assistencial, tant a les UCIs com als hospitals en general, a més de l’atenció primària.

    A partir del 17 d’octubre es preveu iniciar la vacunació també en el conjunt de la població de majors de 60 anys i menors d’aquesta edat amb diverses patologies.

    A les Terres de l’Ebre es mantenen els tres punts de vacunació de la Covid mentre no s’aguditzi la situació. Són el CAP vell d’Amposta, el CAP de Móra la Nova i el CAP del Temple de Tortosa. «Si continua la situació actual, considerem que són suficients i no cal ampliar-los», explica el gerent de la Regió Sanitària.

    Cristina Sanz, adjunta a direcció territorial de l’Atenció Primària a les Terres de l’Ebre, detalla que en alguns casos serà la infermera de referència la que es desplaçarà al domicili per fer les vacunacions.

    Sanz assenyala que l’any passat es va incrementar el percentatge de vacunació de la grip a les Terres de l’Ebre perquè ja es va oferir juntament amb la primera dosi de reforç de la Covid. Segons ha afegit el gerent de la regió sanitària de l’Ebre, es va arribar a un «elevat 80%» de vacunació en aquestes franges d’edat.

    Al conjunt de Catalunya són més de 400.000 persones les que es preveu vacunar conjuntament de la Covid i la grip en aquesta primera fase de la campanya. Qui ha de rebre les dues vacunes? Actualment, i segons els criteris estatals i europeus, les persones majors de 60 anys, professionals sanitaris i col·lectius de risc. Tot i així, en una primera fase, la campanya se centra en les persones majors de 80 anys, les que viuen a residències i els seus professionals. En el cas de la grip, s’hi sumen les embarassades i altres col·lectius de risc. Segons el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, després de dos anys de pandèmia «aquesta és una campanya de vacunació molt més tranquil·la, ja normalitzada, perquè en el moment actual comptem amb la immunitat aportada per les vacunes, que van ser el gran punt d’inflexió, i per la immunitat adquirida per haver passar la malaltia». Les noves vacunes estan actualitzades per fer front a les variants actuals d’òmicron. Tal i com ha argumentat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, «per a la segona dosi de record de la vacuna contra la Covid s’utilitza una vacuna bivalent amb soques adaptades a la variant òmicron, en concret la BA4 i la BA5».

    Per altra banda, Argimon considera que ara no és el moment encara de treure la mascareta al transport públic. «L’estació dels coronavirus és la tardor, finals de tardor i inicis de l'hivern, i dins de poques setmanes és possible que haguem de recomanar clarament l'ús de la mascareta», afirma.

    Comentarios
    Multimedia Diari