Els carrers del barri antic d’Ascó llueixen aquest cap de setmana plens d’artesania i oficis tradicionals, amb la tretzena edició de la Mostra d’Arts i Oficis. Després de dos anys d’aturada per la pandèmia, la mostra retorna amb noves propostes, donant veu al col·lectiu i posant l’accent en la qualitat dels professionals que hi participen, tots certificats i la majoria amb el distintiu superior de Mestre Artesà emès per la Generalitat de Catalunya.
La d’Ascó és una de les dinou fires monogràfiques oficials de Catalunya, de caràcter artesà, recollida al Registre d’Activitats Firals de la Direcció General de Comerç per la seua qualitat i excel·lència, essent a més, de les que concentra un major nombre d’artesans i artesanes acreditats del territori.
La mostra aplega, així, una seixantena d’artesans i artesanes de diferents especialitats, tant de les Terres de l’Ebre com de la resta del país, i es manté fidel a la intenció inicial d’emfatitzar el valor pel treball artesà i apropar l’artesania a la ciutadania.
La XIII Mostra d’Arts i Oficis va inaugurar-se ahir al migdia a càrrec de David Places, responsable d’Internacionalització i Cultura d’Artesania Catalunya; l’Alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes i la Regidora de Turisme i Promoció Econòmica, Carolina Baiges. L’horari d’obertura per visitar-la avui és d’11 a 14 hores i de 16 a 21 hores.
La mostra compta també amb una exposició d’instruments tradicionals, visites teatralitzades, passejades amb el llaüt Lo Roget pel Riu Ebre, un espai de joc infantil amb taller de pinta-cares, espectacles com titelles, balls de gegants, clowns i diverses activitats que es poden consultar a la web www.asco.cat.
Aquest any, a més, es dona protagonisme al col·lectiu artesà des del periodisme i la comunicació, amb la dinamització de taules rodones a la Plaça de l’Ajuntament i entrevistes a peu de parada que es difonen a les xarxes socials.
Com ja és habitual l’esdeveniment comparteix espai amb la mostra intercomarcal TastaVins, que enguany celebra la seua vuitena edició. La plaça Vallxiqué és l’escenari on els cellers donen a conèixer i tastar els vins del territori. Enguany s’ha canviat també alguns aspectes d’aquesta mostra, amb una nova tipologia d’estands per donar més amplitud a l’espai. També hi ha una zona de degustació amb taules, tot amenitzat amb música. Ahir al vespre, quan va afluixar la calor, es va viure un gran ambient.
En la línia de promocionar els productes agroalimentaris del territori hi ha també l’espai Degusta, un projecte impulsat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, dedicat als productes quilòmetre zero de la comarca de la Ribera d’Ebre. A més de la zona de parades, s’han programat tallers, demostracions de cuina i un espai per donar-se a conèixer.