Convocada una manifestació dissabte a Tortosa per exigir ajuts urgents arran la crisi dels cítrics

Sindicats i productors denuncien que la sortida de fruita per a sucs es manté paralitzada des del 31 de desembre mentre la Generalitat reclama a l'Estat que ampliï la retirada

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Els sindicats Unió de Pagesos, CCOO, UGT i la Cooperativa Soldebre han convocat una manifestació, el pròxim dissabte a les onze del matí a Tortosa, per exigir a les administracions ajuts urgents per pal·liar la situació de crisi que viu el sector dels cítrics arran les pèrdues provocades. Denuncien que el període per a la retirada de 5.000 tones anunciat pel govern espanyol va finalitzar el passat 31 de desembre sense que, des de llavors, s'hagi procedit a cap ampliació. Això ha provocat el col·lapse de cooperatives i magatzems, a més de posar en perill uns 2.500 llocs de treball. La Generalitat, per la seva banda, ha reclamat a l'Estat que ampliï en 3.000 tones més el contingent per a sucs.

 

La protesta s'iniciarà amb una concentració davant les instal·lacions de la Cooperativa Soldebre i està previst que transcorri, durant uns quants centenars de metres, pel tram de la C-12 fins la rotonda d'accés al pont del Mil·lenari, on es troben els nusos d'homenatge de la Plataforma en Defens de l'Ebre. Els sindicats i els productors han decidit organitzar conjuntament l'acció després, asseguren, de no haver trobat cap tipus de resposta per part de les administracions, tant catalana com estatal, a les seves demandes. Recriminen la inoperativitat i passivitat dels dos governs al respecte. "Ningú ha fet res. Els de l'administració han marxat de vacances i això no es pot solucionar en quinze dies o un mes: o es fa ara o no té solució", ha declarat el secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre, Josep Casadó.

 

La campanya de la mandarina es troba a punt d'acabar després que el vent arruïnés, fa gairebé un mes, la collita d'un 70% de les 90.000 tones que quedaven pendents als arbres. Va ser llavors, precisament, quan els sindicats agraris i de treballadors van exigir públicament que s'habilitessin mecanismes legals ja utilitzats per evitar l'enfonsament d'un sector que s'enfronta a unes pèrdues de més de 15 milions d'euros i deixar al carrer precipitadament unes 2.500 persones.

 

De moment, però, aquests ajuts s'han limitat a la retirada, en l'àmbit de tot l'Estat, de 5.000 tones de cítrics. L'operació havia de finalitzar en el termini del passat 31 de desembre. Des de llavors, no hi ha notícies, denuncia el sector. "Fa dotze dies que estem completament aturats per la inoperància del Ministeri d'Agricultura, que no ha ampliat el contingent. Ens diuen cada dia que sí, que s'obrirà. Però portem dotze dies i les cooperatives i magatzems s'estan saturant de fruita que hauria d'anar a sucs", lamenta el coordinador d'Unió de Pagesos a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó.

 

Aquest mateix dilluns al matí, just després de la reunió que ha acabat amb la convocatòria de la protesta, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha reclamat amb una careta a la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, que s'ampliï en 3.000 tones la retirada de cítrics amb pagament en espècie per a la seva transformació en sucs i posterior distribució a entitats caritatives i del tercer sector.

 

Aquesta ampliació, assegura el conseller, ha de permetre estabilitzar els preus del mercat, un objectiu que no assoliran les mesures excepcionals aprovades per la Unió Europea. Pelegrí recorda que els Bancs d'Aliments tampoc tenen prou capacitat per rebre i distribuir en fresc els cítrics que, d'acord amb les mesures excepcionals comunitàries en marxa des del passat 1 de gener, consisteixen en ajuts per a la retirada de 15.775 tones.

 

De moment, però, tampoc hi ha encara notícies de la mesures econòmiques que el sindicat agrari va reclamar per poder destruir als mateixos camps les mandarines que no es colliran per evitar nous perjudicis per a collites posteriors. "El més calent està a l'aigüera", lamenta el dirigent d'Unió de Pagesos. "La norma l'ha de fer Generalitat i el Ministeri ha de posar diners, en part. No tenim resposta", ha precisat, tot mostrant-se perplex per la "inoperància de l'administració" durant les últimes setmanes. "Sí que hem tingut alguns dies de festa, però deuen estar de vacances esquiant", ha ironitzat.

 

Atur i abusos

La situació pot afectar de ple la meitat dels 5.000 treballadors del sector dels cítrics a les Terres de l'Ebre, que es poden veure al carrer de forma prematura o amb un empitjorament de les condicions laborals. Des de CCOO, Casadó ha recordat que les Terres de l'Ebre han estat l'únic territori català on, segons les últimes dades públiques, l'atur s'ha incrementat, precisament, al sector agrícola. "S'està acabant la temporada i molta gent pot anar al carrer: gent que podria treballar encara durant un mes o més, no podrà. És una situació molt complicada tenint en compte les circumstàncies del territori, amb molts aturats", ha argumentat.

 

Segons ha advertit el mateix sindicalista, si no s'habiliten els ajuts reclamats els productors no contractaran treballadors per tirar la mandarina que queda als arbres al terra i poder-la destruir. A això, addicionalment, se superposen situacions "d'abús" en les condicions actuals dels temporers del sector, que han de collir el fruit que es pot comercialitzar però també el que no té sortida -aquest últim, sense arribar cobrar-lo-. "La gent treballa sense cobrar i no poden ni assumir les despeses de desplaçar-se amb els cotxes als llocs i menjar", ha recordat.

Comentarios
Multimedia Diari