<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

«El delta de l’Ebre es pot salvar, però fa falta voluntat, inversió i competències»

Acaben al Parlament de Catalunya les compareixences de la comissió d’estudi sobre la seva protecció

29 noviembre 2023 16:29 | Actualizado a 30 noviembre 2023 07:00
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

El Parlament de Catalunya ha celebrat l’última sessió de compareixences de la Comissió d’Estudi sobre la Protecció del delta de l’Ebre. La comissió es va constituir fa dos anys i per ella han passat desenes de testimonis: tècnics, polítics,entitats i representants socials i econòmics del territori, que han abordat les amenaces que té aquest espai protegit, com són la regressió, la subsidència, la minva de cabal del riu Ebre i el canvi climàtic; així com les conseqüències que tot plegat pot tenir en l’economia i la població de la zona.

L’última sessió va comptar amb les aportacions del fins fa poc propietari del càmping de l’Ampolla, Aitor Ema; el responsable del restaurant Lo Goleró, també de l’Ampolla, Salvador Cabrera; el propietari d’una part de l’Illa de Buda, Guillermo Borés; i Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible.

Aitor Ema va denunciar la inacció al Delta durant dècades, que al seu entendre ha portat a la situació actual. «Al Delta som pocs vots, però som un espai de molt valor. Nosaltres hem decidit vendre el càmping perquè no hi veiem futur, però seguiré lluitant i col·laborant en tot el que pugue», lamentà.

Propietaris de la zona lamenten «anys d’inacció» que han portat a la situació actual

Per a Salvador Cabrera, «el delta de l’Ebre es pot salvar, com s’ha fet a d’altres zones, però se salva amb inversions, voluntat d’actuar i amb competències».

Guillermo Borés va insistir en què les administracions estan obligades a actuar per protegir zones naturals protegides, com és el cas de la llacuna litoral dels Calaixos de Buda. «Ara no calen més estudis, el que cal és actuar», va remarcar, tot afirmant que l’aportació de sediments retinguts als embassaments aigües amunt de la conca no és l’única solució. «Calen dragues marines i anar reforçant el litoral de forma continuada», afirmà.

La presidenta de la comissió, la republicana Maria Jesús Viña, remarcà que la comissió «ha servit per posar damunt de la taula la problemàtica del Delta davant de tot el país i del Parlament; i que ens poguéssim assentar els diferents partits, parlar-ne i poder arribar a consensos». En aquest sentit, un cop acabes les compareixences, ara les formacions polítiques hauran d’elaborar-ne les conclusions.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, present a les sessions, valora totes les aportacions fetes. «Vull traslladar un agraïment a les desenes de compareixents que han aportat la seua mirada sobre la problemàtica del Delta per trobar la millor de les solucions», assegura Salvadó, qui agraeix també «la tasca dels diputats i diputades que n’han format part, sobretot als ebrencs».

Salvadó posa èmfasi en l’Estratègia Delta que està impulsant el Govern de la Generalitat i que preveu una inversió de gairebé 120 milions d’euros fins a l’any 2032 en actuacions per donar resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació del delta de l’Ebre davant dels efectes de la crisi ambiental. L’Estat també prepara el seu Pla de Protecció del Delta.

Comentarios
Multimedia Diari